- Με αφορμή τη συζήτηση για την ελιά παρατηρήσαμε τον πίνακα του Θεόφιλου με το Λιομάζωμα στη Μυτιλήνη. Έτσι (αφού αργότερα θα μιλήσουμε και για το ψωμί) είδαμε διάφορους πίνακες του Θεόφιλου από τον κατάλογο παλαιότερης έκθεσής του στην Αθήνα αλλά και από το Μουσείο του Θεόφιλου στη Μυτιλήνη. Παρατηρήσαμε τα ρούχα που φορούσαν οι άνθρωποι, τις συνήθειες και τις εργασίες τους, τη διασκέδασή τους αλλά και εργαλεία που χρησιμοποιούσαν.
- Στολίσαμε την τάξη μας με αφίσες του Θεόφιλου από την Εθνική Πινακοθήκη και την έκθεσή του.
Επίσης χρησιμοποίησα κι αρκετές εικόνες από το "Κουτί της Τέχνης", της Σοφίας Γιαλουράκη.
Διαβάσαμε απόσπασμα από το βιβλίο της Μαρίας Κυνηγού «Μαλαματένιος αργαλειός και ελεφαντένιο χτένι» (Εξάντας). Είναι ένα βιβλίο που μιλάει για την παραδοσιακή ζωή στη Μυτιλήνη και χρησιμοποιεί πίνακες του Θεόφιλου.
- Μελετήσαμε την «Ωραία Ανδριάνα των Αθηνών», ακούσαμε το τραγούδι της από το δίσκο του Νότη Μαυρουδή «Ζωγραφιές απ’ τον Θεόφιλο» και το παρακολουθήσαμε εικονοποιημένο στον υπολογιστή.
- Μιλήσαμε για την ιστορία του Θεόφιλου. Ποιος ήταν, τι πέρασε στη ζωή του, το πάθος του για τη ζωγραφική, τα πενιχρά του εισοδήματα, τον τρόπο που επέλεγε να ζωγραφίσει, τα μέρη όπου ζωγράφιζε (π.χ. τοιχογραφίες, παλιά σεντόνια), τους φυσικούς τρόπους που κατασκεύαζε τα χρώματά του (στη Μυτιλήνη είχαν μεγάλη παράδοση στη φυσική βαφή του μαλλιού) αλλά και τον χλευασμό που δέχτηκε.
- Διαβάσαμε το βιβλίο της Κατερίνας Τζαβάρα για το Θεόφιλο Χατζημιχαήλ.
- Είδαμε σε μικρό βίντεο στον υπολογιστή τη βιογραφία του. (Υπάρχει η καταπληκτική ταινία του Λάκη Παπαστάθη στο διαδίκτυο και μπορείτε να την κατεβάσετε, όμως είναι πολύ μεγάλη για τα νηπιάκια.
- Φτιάξαμε πάζλ με κάποια από τα έργα του. Μαζί με το φύλλο εργασίας θα τα βρείτε παρακάτω. (Τα εκτυπώνετε, πλαστικοποιείτε και αν θέλετε βάζετε βέλκρο για να μη χάνετε τα κομμάτια).
- Ψηφίσαμε το αγαπημένο μας έργο του Θεόφιλου
- Σε φύλλο εργασίας τα παιδιά κύκλωσαν το σωστό όνομα του δημιουργού του πίνακα για το λιομάζωμα.
- Αντιστοιχίσαμε κομμάτια από πίνακες του Θεόφιλου με ολόκληρους τους πίνακές του (κατάφερα να ανεβάσω αυτό το φύλλο εργασίας με την ηλεκτρονική βοήθεια της Σουλτάνας Μάνεση και την ευχαριστώ για τη βοήθεια και την επικοινωνία)
- Διαλέξαμε τον αγαπημένο μας πίνακα και προσπαθήσαμε να τον αντιγράψουμε
- Κάναμε μια μικρή εισαγωγή για το επόμενο μάθημα (το ψωμί) με το «Μέγα αρτοποιείο», το «Εισόδημα στο Μόλυβο» και τη «θεά Δήμητρα».
- Είδαμε το ζυγό που χρησιμοποιούσαν οι ψαράδες αλλά και ο αρτοποιός. Πειραματιστήκαμε με παρόμοιο ζυγό στην τάξη και βγάλαμε συμπεράσματα για τα βαρύτερα και τα ελαφρύτερα αντικείμενα.
- Πήραμε κομμάτια από το έργο του με το ηλιοβασίλεμα και με τις εικόνες (που τράβηξαν τα παιδιά στην τύχη) φτιάξαμε ιστορίες ξεχωριστές για το κάθε κομμάτι. Έπειτα συνθέσαμε σαν πάζλ την ιστορία και βγήκε το ακόλουθο αποτέλεσμα.
Μια φορά κι έναν καιρό ένα απόγευμα που ο ήλιος κρυβόταν κάτω από τη θάλασσα σε μια πόλη μακριά...
Ο βοσκός κοίταζε τη θάλασσα και τα δύο βαρκάκια. Πέρασε κι ένας κύριος και τους χαιρέτησε.
- Ύστερα βάλαμε τις εικόνες στη χρονική ακολουθία της ιστορίας μας.
- Συνθέσαμε το παζλ του πίνακα
- Όταν συνεχίσαμε για το ψωμί και μελετήσαμε το "Μέγα αρτοποιείο", τα παιδιά έβαλαν σε κύκλο το προϊόν που φτιάχνει το αρτοποιείο.
- Φτιάξαμε το παζλ του αρτοποιείου και της θεάς Δήμητρας
- Να και μερικά ενδιαφέροντα και χρήσιμα βίντεο για το Θεόφιλο.
Εξαιρετική δουλειά. Πολύ ολοκληρωμένη προσπάθεια. Μπράβο σου!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλημέρα και σ' ευχαριστώ! Η αλήθεια είναι ότι μου αρέσει η ζωγραφική. Αυτά που κανω τα κάνω με πολύ αγάπη. Κι αυτό κάνει όπως πάντα τη διαφορά! Καλή βδομάδα να έχουμε!
ΔιαγραφήΚΑΝΕΤΑ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΚΑΤΑΠΛΗΚΤΙΚΗ ΔΟΥΛΕΙΑ. ΤΑ ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ ΜΟΥ ΚΑΙ ΚΑΛΩΣ ΣΑΣ ΒΡΗΚΑ.
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλώς βρεθήκαμε! Κι εσείς κάνετε όμορφη δουλειά! Δεν το ήξερα το ιστολόγιο σας και χάρηκα που με την επικοινωνία το ανακάλυψα. Καλή μας συνέχεια!
ΔιαγραφήΤι καταπληκτικές ιδέες! Για άλλη μια φορά αποτέλεσαν πηγή έμπνευσης... Ένα μεγάλο ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ!!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚι εμένα μου αρέσει αυτή η προσέγγιση γενικότερα! Είδα κι εσείς πως την εφαρμόσατε και πήγε εξαιρετικά!
ΔιαγραφήΚαλό ΣΒΚ!