Επιτέλους ξεκινήσαμε να μιλάμε για τα έντομα! Αλλά πως ξέρουμε πως ένα ον είναι έντομο; Καταγραφή απαντήσεων και μικρό ιστόγραμμα γνώσεων μετά από συζήτηση και διαφωνίες. Τα έντομα λοιπόν για αρχή, έχουν κεφάλι-θώρακα-κοιλιά, 6 πόδια και γεννούν αβγά. Η αράχνη που έχει 8 πόδια; Ο σκορπιός που θυμίζει και λίγο κάβουρα; Η σαρανταποδαρούσα είναι έντομο; Καταλήξαμε σε 4 ομάδες: 1. έντομα 2. αραχνοειδή 3. καρκινοειδή 4. μυριόποδα.
Ως μικροί εντομολόγοι λοιπόν, πήραμε τα εντομοσκόπιά μας, πήραμε κι ένα σωρό (πλαστικά) έντομα και αρχίσαμε την παρατήρηση.
Πολύ μπερδεμένα όλα αυτά τα ζωϋφια που μας έδωσε η κυρία. Για να τα ξεμπερδέψουμε.
Πληροφορίες για τα έντομα αντλήσαμε από τα εξής βιβλία:
Από το τελευταίο πήραμε το πλαστικό ομοίωμα του ελαφοκάνθαρου και ταξινομήσαμε τα μέρη του ανάλογα με το όνομά τους.
Κάναμε υποθέσεις για την κατασκευή του, για τα "κέρατα" και ποιο ζώο μας θυμίζει, γιατί άραγε να τα χρειάζεται και επιβεβαιώσαμε τις υποθέσεις μας μελετώντας τον κύκλο ζωής του.
Ποια άλλα έντομα όμως ξέρουμε; Διάφορες απαντήσεις (η αγαπημένη μου ήταν: η νυχτερίδα!!!). Για να μην τα ξεχνάμε είπαμε στη γωνίτσα που άρχισε να στήνεται να βάλουμε και ένα εντομολόγιο σαν αναφορά για να βρίσκουμε εικόνες και ονόματα. Έτσι και έγινε.
Όλες οι συνάδελφοι έχουν κάνει εξαιρετικές αναρτήσεις για τα έντομα (εξειδικευμένες αναφορές στις επόμενες αναρτήσεις). Εδώ θα αναφέρω αυτά που εγώ χρησιμοποίησα και δίνουν γενικές πληροφορίες και φύλλα εργασίας:
πληθώρα εντόμων .....ιο μικροί εντομολόγοι σας θα ξετρελάθηκαν !!!
ΑπάντησηΔιαγραφήφιλιά !!!!
ΠΩ! ΠΩ! ΜΕΤΑ ΤΟΥΣ ΔΕΙΝΟΣΑΥΡΟΥΣ ΕΝΤΟΜΑ! ΤΙ ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ; !ΦΟΒΕΡΗ ΔΟΥΛΕΙΑ ΟΠΩΣ ΠΑΝΤΑ ΜΑΡΙΑ!
ΑπάντησηΔιαγραφήΑΛΛΟ ΕΝΑ ΩΡΑΙΟ ΘΕΜΑ !γΙΑ ΝΑ ΔΟΥΜΕ ΓΙΑ ΝΑ ΔΟΥΜΕ!!!!!!!!!!!!!!!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλή αρχή Μαρία μου!
ΑπάντησηΔιαγραφήΕυχαριστώ κορίτσια. Ελπίζω να ευχαριστηθείτε και τη συνέχεια!
ΑπάντησηΔιαγραφή