Πυθαγόρειο νηπιαγωγείο, οπαδός του ελευθερία, όχι αναρχία.

Μόνο δωρεάν υλικό και παρουσιάσεις, χωρίς εγγραφή. Σχόλια προαιρετικά αλλά επώνυμα! Απαραίτητη η αγάπη για τη διδασκαλία και τους μικρούς-μεγάλους ανθρώπους.

Καλή πλοήγηση!

Συνολικές προβολές σελίδας

2.11.12

ΜΟΥΣΕΙΑΚΗ ΑΓΩΓΗ - Η ΜΟΝΑΧΙΚΗ ΚΑΡΥΑΤΙΔΑ

ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΑΚΡΟΠΟΛΕΩΣ

 ΕΘΝΙΚΟ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ

Με αφορμή την προετοιμασία μας για την επίσκεψη στο αρχαιολογικό μουσείο Πυθαγορείου, δε μπορούσαμε να μην ασχοληθούμε με την Ακρόπολη, τον Παρθενώνα και κυρίως τα αγάλματα του μουσείου.
  • Την προηγούμενη μέρα ασχοληθήκαμε με τους κούρους άρα σήμερα σειρά είχαν οι κόρες, η στάση τους, η ενδυμασία τους, τα χρώματά τους. Χρησιμοποίησα καταλόγους και βιβλία από το Εθνικό Αρχαιολογικό μουσείο και το μουσείο της Ακρόπολης.

  • Επισκεφθήκαμε εικονικά το νέο μουσείο της Ακρόπολης στο
  •  Μουσείο Ακρόπολης και στο:

    Επίσκεψη στο Μουσείο Ακρόπολης - Visiting the Acropolis Museum 

  • Βλέποντας τις διάφορες εικόνες εστίασα στην κλοπή των μαρμάρων από τον λόρδο Έλγιν και την έκτη Καρυάτιδα. Τους είπα την ιστορία της, τους έδειξα την κενή θέση στο Ερεχθείο αλλά και μέσα στο μουσείο. Έδωσα λοιπόν στα παιδιά μια Καρυάτιδα, την κλεμμένη Καρυάτιδα, και τους ζήτησα να μου πουν τι μπορεί να λέει μόνη της μέσα στο Βρετανικό μουσείο όταν τα φώτα κλείνουν και οι επισκέπτες φεύγουν.
  • Κατέγραψα τις απαντήσεις τους πάνω σε εικόνες της μοναχικής Καρυάτιδας. Την κάναμε καδράκι και τη ζωγραφίσαμε. Οι απαντήσεις τους ανέφεραν τη μοναξιά, τη λύπη, τη νοσταλγία, την επιστροφή.


  •  Συνθέσαμε το πλαστικοποιημένο παζλ της Καρυάτιδας και το κάναμε και φύλλο εργασίας.
 


  • Θελήσαμε να της φτιάξουμε ένα σπίτι να γυρίσει και αυτή αλλά και όλα τα ελγίνεια μάρμαρα. ΄Ετσι, φτιάξαμε το αρχαιολογικό μουσείο του νηπιαγωγείου Πυθαγορείου.
  • Με την ευκαιρία, ασχοληθήκαμε επιφανειακά με άλλους αρχαιολογικούς χώρους, όπως της Κνωσού, της Θήρας, των Μυκηνών. Φτιάξαμε παζλ με τοιχογραφίες και αγάλματα από τους προαναφερθέντες χώρους.


  • Υπάρχει μια σειρά βιβλίων του Ανδρέα Ανατολίτη με τίτλο "Χρωματίζω και μαθαίνω την ελληνική τέχνη", των εκδόσεων Μαλλιάρης - Παιδεία και έχει για να βρούμε φωτοτυπίες από μυκηναϊκά, αρχαϊκά, κυκλαδικά και μινωϊκά σχέδια. Αρκετά ενδιαφέρον το βρήκα. Αν προλάβω κάποια ιδέα θα μου έρθει και από εκεί.

2 σχόλια:

  1. η μοναχική Καρυάτιδα!!! μμμ.......ενδιαφέρον!!!!!
    πολύ μου άρεσε η δραστηριόητα ...τι να λέει μόνη της στο μουσείο.....
    τέλειο!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Πραγματικά πήγε πολύ καλά όλη η προσέγγιση. Έχει και συνέχεια στις επόμενες αναρτήσεις. Θα δεις πόσο τα παιδιά ενεπλάκησαν συναισθηματικά! Καλό ΣΒΚ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

.

.

ΕΤΙΚΕΤΕΣ