Πυθαγόρειο νηπιαγωγείο, οπαδός του ελευθερία, όχι αναρχία.

Μόνο δωρεάν υλικό και παρουσιάσεις, χωρίς εγγραφή. Σχόλια προαιρετικά αλλά επώνυμα! Απαραίτητη η αγάπη για τη διδασκαλία και τους μικρούς-μεγάλους ανθρώπους.

Καλή πλοήγηση!

Συνολικές προβολές σελίδας

10.5.12

Διατροφή - Δραστηριότητες


ΕΓΩ Ο ΕΑΥΤΟΣ ΜΟΥ


     α. Με αφορμή το βιβλίο της Μαριανίνας Κριεζή, «Αχ, γιατί να είμαι γάτα» συζητήσαμε για τον εαυτό μας:
~        τι άλλο θα ήθελα να είμαι και γιατί
~        το αγαπημένο μέρος του σώματός μου και γιατί
~        ποιο μέρος του σώματος του φίλου μου μου  αρέσει και γιατί (τα παιδιά μοιράστηκαν σε ζευγαράκια με τη βοήθεια κομμένων καρτ - ποστάλ) και αν θέλω να τον αγκαλιάσω
~        ο απέναντι ως καθρέπτης.
          Τα παιδιά συμμετείχαν μουδιασμένα. Ίσως είναι ακόμα νωρίς γι’ αυτή την ομάδα, ίσως χρειάζεται να ωριμάσει και να δεθεί περισσότερο. Τα πιο πολλά παιδιά απάντησαν ότι θα ήθελαν να είναι ένα ζώο, μάλλον επειδή ο πρώτος που μίλησε ανέφερε ζώο. Είναι εντάξει όμως γιατί αυτά τα παιδιά είναι ανώριμα ακόμα και νοητικά αλλά και συναισθηματικά.
          β. Μία άλλη δραστηριότητα ενίσχυσης της αυτοεκτίμησης του παιδιού είναι το κουτί με τον ξεχωριστό άνθρωπο. Σ’ ένα κουτί έχουμε βάλει έναν καθρέπτη και τα παιδιά ένα - ένα καλούνται να δουν μυστικά τον ξεχωριστό άνθρωπο που έχουμε κρύψει μέσα στο κουτί. Έπειτα χωρίς να μιλήσουν μεταξύ τους καλούνται να ζωγραφίσουν τον άνθρωπο που είδαν, δηλαδή τον εαυτό τους. Δυστυχώς πλην του Βαγγέλη, ο οποίος είναι πιο ώριμος από τους υπόλοιπους, όλοι οι άλλοι είδαν μέσα στον καθρέπτη κάτι φανταστικό, νεράιδες, άλλα παιδιά, ζώα και φανταστικούς ήρωες από την τηλεόραση. Ομολογώ πως νιώσαμε απογοήτευση. Τα παιδιά αυτά χρειάζονται κι άλλες δραστηριότητες αυτογνωσίας.

Η ΠΟΛΥ ΠΕΙΝΑΣΜΕΝΗ ΚΑΜΠΙΑ

      Διαβάσαμε με τα παιδιά το βιβλίο «Η πολύ πεινασμένη κάμπια» του Eric Carle και παρατηρήσαμε τι έπαθε η κάμπια τις μέρες που έτρωγε φρούτα και σαλάτα και το Σάββατο που έφαγε ένα σωρό γλυκά και αλμυρά.
          Φτιάξαμε ένα ημερολόγιο για κάθε ημέρα όπου το επισκέπτεται η κάμπια και τρώει ανάλογα. Έτσι για παράδειγμα τη Δευτέρα κολλάμε την πλαστικοποιημένη κάμπια κάτω από τη λέξη της μέρας και επάνω στο 1 κόκκινο μήλο που καταβρόχθισε εκείνη τη μέρα αλλά πεινούσε ακόμα. Κάθε φορά διαβάζει το παιδί τη πρόταση που αντιγράψαμε από το βιβλίο.


 
ΤΟ ΣΩΜΑ ΜΟΥ - ΤΟ ΣΩΜΑ ΤΟΥ ΑΛΛΟΥ
     Σήμερα  ασχοληθήκαμε με το σώμα. Κάναμε διάφορες μικρές δραστηριότητες όπως:
 •  χορέψαμε το τραγούδι «Κεφάλι, ώμοι, γόνατα και πόδια»
 •  βρήκαν τα μέρη του σώματός τους που τους ζητήσαμε
 •  βρήκαν και ονομάτισαν το μέρος του σώματος που τους δείξαμε
 •  χωρισμένα σε ζευγάρια κλήθηκαν να ενώσουν διάφορα μέρη του σώματός τους με τον απέναντι, όπως: μέτωπο με μέτωπο, δάκτυλο με δάκτυλο κι άλλα
 •  σ’ ένα μεγάλο ζωγραφισμένο παιδί βρήκαν και κόλλησαν τις λέξεις που αντιστοιχούσαν στο συγκεκριμένο σημείο του σώματος
 •  ζωγράφισαν το σώμα τους όπως το ένιωσαν και το είδαν στον καθρέπτη
 •  έφτιαξαν με πλαστελίνη ένα ανθρώπινο σώμα πάνω σε χαρτόνι (ατομικά)
 •  έπαιξαν το παιχνίδι «μάντεψε ποιος», αυτή τη φορά βρίσκοντας το καρτελάκι με το όνομα του παιδιού που ήταν κρυμμένο (το είχαμε ξαναπαίξει στην αρχή μ’ ένα παιδί κρυμμένο κάτω από ένα σεντόνι κι έπρεπε πιάνοντάς το και κοιτώντας την παρέα να πουν απλώς ποιος είναι).
 •  έγραψαν σε σημείωμα να θυμηθούν να φέρουν στο νηπιαγωγείο υλικό «για το σώμα» (είναι ένα σημείωμα που δίνουμε και συμπληρώνουν τα παιδιά γράφοντας ή ζωγραφίζοντας, κάθε φορά που χρειαζόμαστε κάτι και λέει : Να θυμηθώ να φέρω στο νηπιαγωγείο (με εικονίδια δίπλα) ...
         
          Τα πήγαν πολύ καλά τα παιδιά σ’ αυτές τις δραστηριότητες. Έβρισκαν τα περισσότερα μέρη του σώματος και απήλαυσαν το παιχνίδι. Σαν επανάληψη στο σπίτι τους δόθηκε το test dimitation des gestes των Berges Lezine, Masson et Cie, Paris, 1972 από το βιβλίο «Ψυχοκινητική Αγωγή και Επανεκπαίδευση» των A. DE MEUR, L. STAES, εκδόσεις Δίπτυχο.ΤΟ ΒΑΡΟΣ ΜΟΥ - ΤΟ ΥΨΟΣ ΜΟΥ


          α) Φέραμε μία ηλεκτρονική ζυγαριά στο σχολείο και σ’ ένα πίνακα διπλής εισόδου με μία στήλη τα ονόματα τα ονόματα των παιδιών και τρεις για το βάρος το ύψος και το χρώμα ματιών, ξεκινήσαμε να βρούμε τα ατομικά χαρακτηριστικά μας. Το κάθε παιδί κλήθηκε να βρει τη σειρά  από τη λίστα, χωρίς να λέμε εμείς ποιος πρέπει να έρθει. Έτσι ζυγιστήκαμε, μάθαμε πως μετράμε με το μέτρο και μετρηθήκαμε, τα καταγράψαμε και στο τέλος συμπληρώσαμε και το χρώμα των ματιών του καθενός (προετοιμασία για τις ταυτότητες που θα κάνουμε στις εκλογές) παρατηρώντας με τις τρεις αυτές παραμέτρους ότι κανένας δεν έχει εντελώς ίδια χαρακτηριστικά με κάποιον άλλον αν και βρήκαμε πολλά κοινά σημεία μεταξύ μας.

β) Σκεφτήκαμε και άλλες μονάδες μέτρησης του εαυτού μας κι έτσι κολλήσαμε μία χαρτοταινία στην κόχη ενός τοίχου και μετρήσαμε το ύψος μας τραβώντας μία γραμμή και γράφοντας από πάνω το όνομα του κάθε παιδιού. Έτσι παρατηρήσαμε διαβάζοντας τα ονόματα ποιος είναι ο πιο ψηλός, ποιος είναι ο πιο κοντός, ποιοι έχουν το ίδιο ύψος. Αυτό θα παραμείνει στην τάξη σαν πίνακας αναφοράς αλλά και στο μέλλον θα μας βοηθήσει να συγκρίνουμε πόσο ψηλώσαμε από τότε.
          γ) Μετρήσαμε το μήκος μας με κυβάκια και καταγράψαμε πόσα κυβάκια μακρύς είναι ο καθένας μας. Σε κάποιους χρειάστηκε να προσθέσουμε κυβάκια, σε κάποιους χρειάστηκε να αφαιρέσουμε. Σίγουρα χρειάστηκε να μετρήσουμε πολύ.


ΤΑ ΕΣΩΤΕΡΙΚΑ ΜΟΥ ΟΡΓΑΝΑ

α) Φουσκώσαμε και ξεφουσκώσαμε σαν μπαλόνια για να νιώσουμε τους πνεύμονές μας.
β) Τρέξαμε πολύ κι έπειτα πιάσαμε την καρδιά μας και νιώσαμε τον παλμό της
γ) Διαβάσαμε και συζητήσαμε πάνω στα βιβλία που μας έδειχναν το σώμα μας από μέσα.
δ) Μοιραστήκαμε σε δύο ομάδες. Ψάξαμε στα περιοδικά, κόψαμε διάφορα μέρη του σώματος και φτιάξαμε με κολλάζ δύο ανθρώπους. Το αποτέλεσμα ήταν αρκετά αστείο.
ε) Παίξαμε παιχνίδι θησαυρού ακολουθώντας με το σώμα μας διάφορες διαδρομές χωροχρονικού προσανατολισμού.

Ο ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΜΟΥ

          α)Σήμερα συνεχίσαμε τη συζήτηση και την έρευνα στα βιβλία για το σώμα και μιλήσαμε για το τι είναι υγιεινό και τι βλαβερό για τον οργανισμό μας.
          β) Ψάξαμε στα περιοδικά και βρήκαμε εικόνες που δείχνουν καλές και κακές συνήθειες για το σώμα μας. Έπειτα τις ταξινομήσαμε σ’ ένα μεγάλο χαρτόνι χωρισμένο στα δύο.
γ) Δώσαμε στα παιδιά μία φωτοτυπία με διάφορα σώματα, όπου το κάθε ένα έδειχνε κι άλλο εσωτερικό σύστημα του οργανισμού κι από κάτω γραμμένη την ονομασία του. Τους δώσαμε και μια δεύτερη φωτοτυπία με κάποια όργανα και τις ονομασίες τους. Ζητήσαμε από τα παιδιά να κόψουν τα όργανα και να τα κολλήσουν κάτω από το σωστό σύστημα. Βοήθεια πήραν από τη σύγκριση και ταύτιση των ονομασιών.


          ΜΑΘΑΙΝΩ ΤΟ ΣΩΜΑ ΜΟΥ 
 Κάναμε επανάληψη στα μέρη του σώματος παίζοντας ένα επιτραπέζιο παζλ με ζάρι όπου το κάθε μέρος του σώματος αντιστοιχούσε σε ένα αριθμό από βούλες όπως και στο ζάρι που χρησιμοποιούσαμε. Έπειτα το κάθε παιδί έπρεπε να βάλει το μέρος του σώματος εκεί που του υποδείκνυε η γραμμή που ξεκινούσε από το ανθρωπάκι.  Η ΠΥΡΑΜΙΔΑ ΤΗΣ 
ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΗΣ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ
          α) Με αφορμή τον «Ωραίο Δαρείο» της Σοφίας Ζαραμπούκα θυμηθήκαμε κάποια πράγματα που ξέρουμε για την υγιεινή διατροφή.
          β) Χρησιμοποιώντας τα στοιχεία από το βιβλίο «Χτίζω σωστά εμένα» της Ειρήνης Μαραζιώτη αρχίσαμε να καταλαβαίνουμε τι προσπαθεί να μας δείξει η πυραμίδα της μεσογειακής διατροφής.
          γ) Φτιάξαμε με τη βοήθεια του υπολογιστή και διαφόρων περιοδικών τη δική μας πυραμίδα. Το κάθε παιδί κλήθηκε να βρει τη λέξη που του χρειαζόταν με ένα πίνακα αναφοράς και κομμένες διάφορες λέξεις-κλειδιά.

 
ΤΑ ΓΑΛΑΚΤΟΚΟΜΙΚΑ
          α) Με αφορμή τα ερωτηματολόγια που συμπλήρωσαν με τους γονείς τους συζητήσαμε για το πρωινό που τρώνε συνήθως, τι πρέπει να περιέχει και τι μας προσφέρει. 
          β) Διαβάσαμε το ποίημα του Γαλατένιου από το βιβλίο της Λένας Τερκεσίδου «Οι θησαυροτροφές» και μιλήσαμε για το γάλα.
          γ) Μιλήσαμε για την αγελάδα και για το πώς φτιάχνουμε τυρί, γιαούρτι και βούτυρο χρησιμοποιώντας το «Πώς γίνεται;» της Άννας Χατζημανώλη.
          δ) Είπαμε την Παρασκευή να επισκεφτούμε το σούπερ μάρκετ της γειτονιάς μας και να ψωνίσουμε ώστε να φτιάξουμε το δικό μας πρωινό στο σχολείο.
         
ΙΣΤΟΓΡΑΜΜΑ
ε) Ξεκινήσαμε ένα ιστόγραμμα καταγράφοντας το τι ξέρουμε μέχρι στιγμής για το «δικό μας φαγητό», όπως το ονόμασαν.
Τι ξέρουμε;
 • Πήγαμε επίσκεψη στο φούρνο και μάθαμε πως φτιάχνεται το ψωμί.
 • Ψηφίσαμε το αγαπημένο μας φαγητό, τα μακαρόνια.
 • Μυρίσαμε διάφορα μπαχαρικά.
 • Δοκιμάσαμε και μάθαμε το γλυκό, το πικρό, το ξινό, το αλμυρό.

Έπειτα καταγράψαμε τις απορίες των παιδιών.
Τι θέλουμε να μάθουμε;
1)    Από πού παίρνουμε τα φαγητά;
2)   Πώς φτιάχνουμε το γάλα και το τυρί;
3)   Πώς φτιάχνεται το ρυζόγαλο;
4)   Πώς γεννιούνται οι κότες;
5)   Από πού βγαίνουν τα ψάρια;
6)   Πώς γίνεται το λάδι;
7)   Ποιες τροφές μας κάνουν καλό και ποιες κακό; Πού μας κάνουν καλό και πού κακό; 
Καταιγισμός αποριών από 7 παιδιά και το μόνο που μπορούσαμε να κάνουμε ήταν να μοιραστούμε αρμοδιότητες και έρευνες. Έτσι η πρώτη ομάδα  θα βγει στο χωριό και θα φωτογραφήσει τις ταμπέλες των μαγαζιών, θα μάθει τις ονομασίες των και τι πουλάνε ώστε να απαντηθεί η πρώτη ερώτηση.
     Δύο παιδιά θα αναλάβουν το γάλα και το τυρί με έρευνα στη βιβλιοθήκη αλλά και φωτογράφηση και παρουσίαση της οικιακής κατασκευής  τυριού και γιαουρτιού.
     Ο Σταμάτης μα αναλάβει το αγαπημένο του ρυζόγαλο, με μια επίσκεψη στο τυροκομείο του «Βουρλιώτη» για να κάνει έρευνα, συνέντευξη και φωτογράφηση. Η μητέρα του θα μας επισκεφθεί μια μέρα στο σχολείο και θα φτιάξουμε όλοι μαζί ρυζόγαλο.
     Για τα ψάρια μία άλλη ομάδα θα επισκεφθεί τους ψαράδες στο λιμάνι και το ιχθυοπωλείο, θα τους πάρει συνέντευξη, θα φωτογραφήσει τα διάφορα ψάρια και θα μας τα παρουσιάσει. Θα χρησιμοποιήσουν και το διαδίκτυο.
     Η Πηνελόπη θα επισκεφθεί το ελαιοτριβείο όπου στέλνουν τις ελιές τους και παίρνουν λάδι και θα κάνει επιτόπια έρευνα, την οποία και θα μας παρουσιάσει.
     Το θέμα με τις κότες είπαμε να το αναλάβουμε οι κυρίες.
     Για τις βλαβερές και υγιεινές τροφές θα κάνουμε επιτόπια έρευνα όλοι μαζί στο σούπερ μάρκετ που θα επισκεφθούμε, θα τα καταγράψουμε, θα τα φωτογραφήσουμε και θα τα συζητήσουμε. Για πρακτικούς λόγους θα ξεκινήσουμε από αυτό το θέμα.


Τι μάθαμε;
1)    Τις ελιές τις βάζουν σε σακιά, τις τραβάει η κορδέλα, μπαίνουν στο χωνί, μπαίνουν στο πλυντήριο όπου τις πλένουν και τις καθαρίζουν, μετά πηγαίνουν στο σπαστήρα και μετά από μια τρύπα βγαίνει το λάδι.

2)   Στο κρεοπωλείο είδαμε μία μηχανή που έκοβε το κρέας και το έκανε κιμά.
3)   Είδαμε μαζί και φούρνο και ζαχαροπλαστείο στο ίδιο μαγαζί.
4)   Δεν πήγαμε στο σουβλατζίδικο και στην πιτσαρία, ούτε τα φωτογραφήσαμε γιατί δεν κάνουν καλό στην υγεία μας αυτά που πουλάνε.
5)   Τα ψάρια κάνουν καλό στα μάτια.
6)   Ο κτηνοτρόφος αρμέγει πολύ τις αγελάδες για να βγάλουνε  το γάλα.
7)   Πιο υγιεινό είναι το μέλι και η μαύρη ζάχαρη.
8)   Τα κοτοπουλάκια όταν τα πλησιάζουμε κρύβονται κάτω από τα φτερά της μαμάς τους και ζεσταίνονται.Πώς το μάθαμε;
Α. Πήγαμε επισκέψεις και βγάλαμε φωτογραφίες
Β. Φτιάξαμε ένα βιβλίο για το λάδι
Γ. Φτιάξαμε μια αφίσα για τα μαγαζιά που πουλάνε τα υγιεινά φαγητά
Δ. Διαβάσαμε μέσα στην τάξη πολλά βιβλία.
Ε. Δανειστήκαμε βιβλία στο σπίτι.
Ζ. Φτιάξαμε ένα βίντεο για τα ψάρια.
Η. Πήραμε συνεντεύξεις.
Θ. Βρήκαμε συνταγές.
Ι. Κατασκευάσαμε την πυραμίδα της μεσογειακής διατροφής.
Κ. Φτιάξαμε ένα τραγούδι για τα φαγητά.

Λ. Κάναμε το τραγούδι μας σου-πλα.
 στ) Φτιάξαμε ατομικά κολλάζ όπου πάνω σε ένα απλωμένο τραπεζομάντιλο τα παιδιά κόλλησαν και ζωγράφισαν το πρωινό που τρώνε συνήθως.


  ΦΡΟΥΤΑ

1.Μιλήσαμε για το αγαπημένο μας φρούτο και μάθαμε για τα φρούτα όλων των εποχών, τι χρώματα έχουν και που φυτρώνουν. Χρησιμοποιήσαμε τα βιβλία : «Φρούτα» της Ευγενίας Φακίνου και «Το μήλο και άλλα φρούτα».


2. Μάθαμε αινίγματα, γλωσσοδέτες και παροιμίες σχετικές με τα φρούτα. Ξεχωρίσαμε το κάθε γλωσσολογικό είδος προφορικής επικοινωνίας.

3.Παίξαμε με μαθηματικές κατηγοριοποιήσεις ταξινομώντας τα φρούτα ανάλογα το χρώμα, την εποχή και το που αναπτύσσονται.

ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΟ ΜΑΝΑΒΙΚΟ
ΛΑΧΑΝΙΚΑ – ΦΡΟΥΤΑ
1.     Το πρωί στο σχολείο ο ταμίας της ομάδας συγκέντρωσε τα πενηντάλεπτα, τα αντιστοίχισε, τα καταμέτρησε και κατέγραψε τον αριθμό που χρειαζόταν, με μικρή βοήθεια από το ημερολόγιο της τάξης.


2.    Ξεκινήσαμε οι δύο ομάδες και φτάσαμε στο μανάβικο της γειτονιάς, όπου μας περίμενε ο μανάβης. Παρατηρήσαμε την ταμπέλα του μανάβικου, την ηλεκτρονική ζυγαριά και βέβαια όλα τα φρούτα και τα λαχανικά!

 

3.    Βγάλαμε τα καρτελάκια μας κι αρχίσαμε τα ψώνια. Το κάθε παιδί ήταν υπεύθυνο και για άλλο φρούτο μια που το πρωινό μας σήμερα θα είχε σαλάτα, φρουτοσαλάτα και φρέσκο χυμό πορτοκαλιού! Το κάθε παιδί μέτρησε τον αριθμό φρούτων που χρειαζόμασταν.

           

4.    Ο μανάβης ζύγισε στην ηλεκτρονική ζυγαριά τα ψώνια μας. Συγκρίναμε τη ζυγαριά αυτή με τη ζυγαριά που είδαμε στο φούρνο και με αυτή που έχουμε στο σχολείο. Πληρώσαμε τα ψώνια μας και γυρίσαμε στο σχολείο.

             

5.    Στο σχολείο παραθέσαμε τα φρούτα και τις ονομασίες στο τραπέζι για να ελέγξουμε ότι ψωνίσαμε ό,τι χρειαζόμασταν για τη φρουτοσαλάτα. Για πρακτικούς και οικονομικούς λόγους τη σαλάτα με τα λαχανικά την είχαμε φέρει από το σπίτι.


6.    Σηκώσαμε τα μανίκια και ξεκινήσαμε να στύβουμε τα πορτοκάλια για να φτιάξουμε το χυμό μας. Έπειτα κόψαμε τα φρούτα μας και τα σερβίραμε μετά από τη σαλάτα. Ξεκινήσαμε να απολαμβάνουμε τους κόπους μας.

7.  Μιλήσαμε για τα λαχανικά με αναφορές στην επίσκεψή μας και στα βιβλία: «Λαχανικά» της Φακίνου και διαβάσαμε το «Ο Καροτής και το αγαπημένο του φαγητό».

8.    Κάναμε κατηγοριοποιήσεις των λαχανικών σε δύο κάρτες: α. ανάλογα με το χρώμα και β. ανάλογα με το αν τρώμε το βολβό, τα φύλλα, το λουλούδι, τον καρπό ή τα σπόρια.


ΑΙΝΙΓΜΑΤΑ ΚΑΙ ΝΤΟΜΙΝΟ
α) Σήμερα παίξαμε πολύ και γελάσαμε με αινίγματα που αναφέρονται σε τρόφιμα και κατ’ επέκταση κάποιες ασκήσεις φωνολογικής ενημερότητας. Τα αινίγματα ήταν τυπωμένα στον υπολογιστή και τα παιδιά είχαν στη διάθεσή τους όλες τις εικόνες απαντήσεις για να διαλέξουν ποια ταιριάζει στο εκάστοτε αίνιγμα.

    

      β) Με τα αυτοκόλλητα από τα βιβλία της Φακίνου φτιάξαμε ένα ντόμινο με φρούτα και λαχανικά και παίξαμε αρκετή ώρα με αυτό προσπαθώντας να ταιριάξουμε το σωστό φρούτο και το σωστό λαχανικό, προσπαθώντας να συγκρίνουμε και τις λέξεις.     
ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ
1.    «Είμαι ένας βάτραχος μικρούλης, ο Εμμανουήλ Α. Μπακακούλης», Μ. Κριεζή, εκδ.ΑΜΜΟΣ.
2.   «Το δέντρο που έδινε», Σ. Σίλβερστάιν, εκδ. ΔΩΡΙΚΟΣ
3.   «Επειδή είμαι άνθρωπος», Λ. Μπουσκάλια, εκδ.ΓΛΑΡΟΣ
4.   «Αχ, γιατί να είμαι γάτα!», Μ.Κριεζή, εκδ. ΑΜΜΟΣ
5.   «Ο ερωτευμένος βάτραχος», Μ. Βέλθουις, ΠΑΤΑΚΗΣ
6.   «Θυμώνω»,  modern times
7.   «Φοβάμαι», modern times
8.   «Στενοχωριέμαι», modern times
9.   «Ζηλεύω», modern times
10.  «Η παλέτα των συναισθημάτων», Ε.Μουλάκη, ΚΕΔΡΟΣ
11. Σειρά 6 βιβλίων: (Νούρια Ρόκα) 1. Το σώμα σου, 2. Η οικογένεια, 3. Τα συναισθήματα, 4. Οι φίλοι σου, 5. Φοβάσαι; 6. Αγόρια και κορίτσια του κόσμου.
12. «Ποντικάκι σ’ αγαπώ πολύ», Dugald Steer, εκδ. Πατάκης
13. «Η Νάνσυ δε φοβάται πια», Eve Tharlet, εκδ. Πατάκης.
14. Ψυχοκινητική αγωγή κι επανεκπαίδευση, A. DE MEUR, L. STAES, εκδ. Δίπτυχο
15.  Όλη η γη ένα χωριό: Τα σώματα των ανθρώπων, εκδ. Σαββάλας
16.  Το σώμα, Μικρή Εγκυκλοπαίδεια, εκδ. άμμος, Larousse
17.  Το πρώτο μου βιβλίο για το ανθρώπινο σώμα, εκδ. Ρέκος
18.  Η Νεράιδα  Πιπιλίνα και η πιπίλα μου, B. Spathelf, S. Szesny, εκδ. Modern times
19.  Ο βασιλιάς που έτρωγε τα νύχια του, Ι. Κυρίτση - Τζιώτη, εκδ. Μικρή Μίλητος
20. Πειράματα με τις αισθήσεις, εκδ. ΕΡΕΥΝΗΤΕΣ
21.  Οι αισθήσεις, ΓΕΥΣΗ, εκδ. Σαββάλας
22. Ο Μάκης ο Ενζυμάκης και η μάχη στο στομάχι, Άννα  Ράσελμαν, εκδ. ΑΜΜΟΣ
23. «Μουσικά παιχνίδια», Γεώργιος Σακελλαρίδης, εκδ. Ελληνικά Γράμματα
24. Μια φορά ήταν … η Κολοτούμπα, Σοφία Μαντούβαλου, εκδ. Χαρταετός
25. Η ιστορία ενός καλοψημένου τηγανόψωμου, Ασμπγιόρνσεν και Μόε, Πατάκης
26. «Πώς γίνεται;» Άννα Χατζημανώλη, Κίρκη
27. Οι θησαυροτροφές, Λένα Τερκεσίδου, Άγκυρα
28. Ο Σταρένιος και η Ψωμούλα, Έλλη Πεταλά, Α.Β.Ε
29. Το κουτί της Τέχνης, Σοφία Γιαλoυράκη, Δίπτυχο
30. Βαν Γκογκ, Ingo F. Walther, Taschen
31.  Θεόφιλος, Λεύκωμα Μουσείου Θεόφιλου, Βαρειά Μυτιλήνης
32. Η πολύ πεινασμένη κάμπια, Eric Carle, Leadercom
33. Τρώω σωστά; Εγώ και το σώμα μου, Μοντέρνοι καιροί
34. Ποτέ μα ποτέ στη ζωή μου δε θα φάω ντομάτα, Λόρεν Τσάιλντ, Πατάκης
35. Φρούτα, Ευγενία Φακίνου, Κέδρος
36. Το μήλο και άλλα φρούτα, Δεληθανάσης Οι πρώτες ανακαλύψεις μου
37. Λαχανικά, Ευγενία Φακίνου, Κέδρος
38. Ο Καροτής και το αγαπημένο του φαγητό, Τerry Burton, Διεθνές Κέντρο Βιβλίου
39. Αινίγματα με εικόνες, Ρούλα Παπανικολάου, Μικρός Πρίγκιπας 
40. Τα φυτά. Το πράσινο της γης,  παιδική εγκυκλοπαίδεια, Στρατίκης
41.  Σκάει σκάει το αυγό, Σάμ Γκόντουιν, Πατάκης
42. ΓΕΩ, τεύχος 24, ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ, 23-9-2000
43. Η οδοντογλυφίδα που έγινε ογδοντογλυφίδα, Σ. Μαντούβαλου, Πατάκης
44. ΚΑΡΕΤΑ, Άννα Κρεμεζή – Μαργαριτούλη, Ερευνητές
45. Το λαίμαργο γουρουνάκι, Ηλίας Κεφάλας, Μικρή Μίλητος
46.  Από το σπόρο στο ψωμί, Ali Mitgutsch, Ερευνητές
47. Από το χορτάρι στο βούτυρο, Ali Mitgutsch, Ερευνητές
48. Σωστή διατροφή – Καλή Υγεία, Mario Gomboli, Φλούδας
49. Σωματο-ακούσματα Δόντια, Νατάσσα Αναγνωστοπούλου – Μπίτου, Φυτράκης
50. Χαμογελάστε παρακαλώ! Μικρά μυστικά για δόντια πιο γερά., Νίκος Χαραλαμπάκης, Καλειδοσκόπιο
51.  Ο κύριος Μπεν η Μου και τα σκουπίδια, Σοφία Ζαραμπούκα, Πατάκης
52. Ο πρίγκιπας Λεμονής και η όμορφη Κρεμμύδω, Γιώργος Σακελλαρίδης, Ελληνικά Γράμματα.
53. Focus, Νο 73, Μάρτιος 2006
54. Η μεγάλη φωτιά, Σοφία Ζαραμπούκα, Πατάκης.
55. Διμηνιαία Πυροσβεστική Επιθεώρηση, τεύχη 2003-2007
56. Ένα κουτί γεμάτο νερό, Καλειδοσκόπιο
57. Επιπλέω και βυθίζομαι, Modern Times
58. Πώς μεγαλώνει ένα φυτό; Σαββάλας
59. Φυτρώνει, φυτρώνει ο σπόρος, Πατάκης
60. Μεγαλώνει, μεγαλώνει το φυτό, Πατάκης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

.

.

ΕΤΙΚΕΤΕΣ