Πυθαγόρειο νηπιαγωγείο, οπαδός του ελευθερία, όχι αναρχία.

Μόνο δωρεάν υλικό και παρουσιάσεις, χωρίς εγγραφή. Σχόλια προαιρετικά αλλά επώνυμα! Απαραίτητη η αγάπη για τη διδασκαλία και τους μικρούς-μεγάλους ανθρώπους.

Καλή πλοήγηση!

Συνολικές προβολές σελίδας

11.2.14

ΤΟ ΚΑΤΙ ΑΛΛΟ - ΦΥΛΛΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ - ΥΛΙΚΟ

Ένα αγαπημένο βιβλίο για τη διαφορετικότητα είναι το "Κάτι άλλο" της Κάθριν Κέιβ (Πατάκης). Η μόνη ένσταση σχετικά με αυτό το παραμύθι είναι η γκετοποίηση των ηρώων στο τέλος, όπου μένουν όλοι οι διαφορετικοί μαζί και δεν εντάσσονται στην ομάδα. (Το έχω δουλέψει εδώ και καιρό αλλά δεν είχα ασχοληθεί για να τα ανεβάσω).
Έφτιαξα κάποια φύλλα εργασίας και υλικό για να μπορέσω να το δουλέψω λίγο αναλυτικότερα και να δώσω έμφαση κυρίως στο συναισθηματικό κομμάτι. 
Μία σημείωση: εγώ πρώτα έδωσα εικόνες στα παιδιά χωρίς να τους διαβάσω το παραμύθι, τις συζητήσαμε, φτιάξαμε τη δική μας ιστορία κι έπειτα ακούσαμε τι έγραψε η συγγραφέας. 





Κάρτες μέμορι που μπορούν όμως να χρησιμοποιηθούν και για αρχικά ερεθίσματα πριν την ανάγνωση (το ίδιο ισχύει και για τις επόμενες κάρτες).




Κάρτες (ερεθίσματα) χρονικής σειραθέτησης του παραμυθιού. Έχω φτιάξει και λεζάντες, όπου αφού διαβάσουμε το παραμύθι, προσπαθούμε να ταιριάξουμε τις προτάσεις με τις εικόνες.








Έφτιαξα κάρτες με συναισθήματα (τα βασικά) όπου από κάτω τα παιδιά μπορούν: α) είτε να κατηγοριοποιήσουν τις παραπάνω εικόνες ανάλογα με το συναίσθημα που τους προκαλεί, β) είτε να τοποθετήσουν το συναίσθημα που νομίζουν ότι νιώθει ο ήρωας στη συγκεκριμένη εικόνα από τις παραπάνω.












Κι ένα απλό κολάζ: τι θα μπορούσε να χωρέσει στην πολυθρόνα;




Κι ένα κολάζ από "Το δέντρο που έδινε" που μου άρεσε πολύ. Η ερώτηση ήταν: Αν ήσουν η μηλιά τι θα έδινες; Το γράψαμε πάνω στα μήλα. (Πως δουλέψαμε το βιβλίο και υλικό εδώ). Για τα μήλα και τα φύλλα χρησιμοποίησα τα φύλλα της Μίκας εδώ.






15 σχόλια:

  1. δεν το γνωρίζω Μαρία το συγκεκριμένο βιβλίο, φαίνεται ιδιαίτερα ενδιαφέρον.....αποθηκεύω υλικό !!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Φαίνεται πολύ ωραίο!! Και πόσο υλικό! Μπράβο Μαρία!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Δεν το πιστεύω βρε Μαράκι μου!!! Πριν λίγα λεπτά ανακάλυψα το βιβλίο αυτό εδώ: http://blogs.sch.gr/8dimelf/2013/03/21/%C2%A8%CF%84%CE%BF-%CE%BA%CE%AC%CF%84%CE%B9-%CE%AC%CE%BB%CE%BB%CE%BF%C2%A8%CE%BA%CE%AC%CE%B8%CF%81%CE%B9%CE%BD-%CE%BA%CE%AD%CE%B9%CE%B2-%CF%80%CE%B1%CF%81%CE%B1%CE%BC%CF%8D%CE%B8%CE%B9-%CE%B3%CE%B9/ και το έβαλα στο πρόγραμμα για μελλοντική χρήση, αν κι εμένα μου δημιούργησε την ίδια ένσταση... Τι να πω... Τέλειες οι δραστηριότητες που προτείνεις. Ευχαριστούμε!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Μπράβο ! πολύ ωραία η παρουσίαση του βιβλίου τα φύλλα εργασίας κατάλληλα για να δραστηροποιείται το μυαλό των παιδιών και εμείς οι νηπιαγωγοί να παίρνουμε ερεθίσματα για ανάλογες παρουσιάσεις βιβλίων .......!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. ΚΟΡΙΤΣΙΑ ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΤΟ ΕΧΕΤΕ ΣΤΗΝ ΤΑΞΗ ΣΑΣ Ή ΚΑΙ ΣΤΗ ΔΑΝΕΙΣΤΙΚΗ ΑΚΟΜΑ!
      ΝΑΙ ΜΑΓΙΚΟ ΚΑΠΕΛΟ, ΕΧΕΙ ΠΟΛΛΗ ΔΥΝΑΜΙΚΗ, ΣΥΜΦΩΝΩ!
      ΚΑΛΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΣΕ ΟΛΕΣ!

      Διαγραφή
  5. Ούτε εγώ το γνωρίζω αλλά πράγματι φαίνεται εξαιρετικό. Μπράβο Μαρία, τι γλυκούλικες φατσούλες συναισθημάτων διάλεξες (μοιάζουν με τις συσκευασίες Lego). Βρήκα και τον σύνδεσμο του bingo που μου έστειλες. Σ'ευχαριστώ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. ΕΙΝΑΙ LEGO ΤΑΝΙΑ! ΧΑΙΡΟΜΑΙ
      ΓΙΑ ΤΟ ΜΠΙΝΓΚΟ ΡΩΤΑ Ο,ΤΙ ΘΕΣ! ΦΙΛΙΑ!

      Διαγραφή
  6. Επίσης, ενδιαφέρουσα ιδέα να μας ανάποδα (μην διαβάζοντας πρώτα το παραμύθι).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. ΤΙ ΩΡΑΙΕΣ ΟΜΑΔΙΚΕΣ!!!!!ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΠΟΛΥ ΓΙΑ ΤΟ ΥΛΙΚΟ!!!!!!ΜΑΡΙΑ ΜΟΥ ΑΡΕΣΕΙ ΠΟΛΥ Η ΔΟΥΛΕΙΑ ΣΟΥ!!!!!!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Μοναδικά τα φύλλα εργασίας και όλο το υλικο!!!Μπράβο Μαρία!!!Οι ομαδικές πανέμορφες!!!ΑΡΙΣΤΑ ΣΕ ΟΛΑ!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. ΤΟ ΚΑΤΙ ΑΛΛΟ ΕΙΝΑΙ ΑΠΟ ΤΑ ΑΓΑΠΗΜΕΝΑ ΜΟΥ (ΑΝ ΕΞΑΙΡΕΣΕΙΣ ΤΗΝ ΠΡΟΑΝΑΦΕΡΘΕΙΣΑ ΕΝΣΤΑΣΗ) ΓΙΑΤΙ ΠΕΡΝΑΕΙ ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΟΥΣ 2 ΡΟΛΟΥΣ: ΚΑΙ ΤΟΥ ΚΑΤΑΠΙΕΖΟΜΕΝΟΥ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΤΟΥ ΚΑΤΑΠΙΕΣΤΗ. ΓΙ' ΑΥΤΟ ΠΙΣΤΕΥΩ ΠΩΣ ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΤΟ ΔΟΥΛΕΥΟΥΜΕ ΜΕΣΑ ΣΤΗΝ ΤΑΞΗ! ΧΑΙΡΟΜΑΙ ΑΝ ΣΑΣ ΞΕΣΗΚΩΣΑ!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Φοβερό το βιβλίο και πολύ ωραία το επεξεργαστήκατε! Μπράβο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

.

.

ΕΤΙΚΕΤΕΣ