Πυθαγόρειο νηπιαγωγείο, οπαδός του ελευθερία, όχι αναρχία.

Μόνο δωρεάν υλικό και παρουσιάσεις, χωρίς εγγραφή. Σχόλια προαιρετικά αλλά επώνυμα! Απαραίτητη η αγάπη για τη διδασκαλία και τους μικρούς-μεγάλους ανθρώπους.

Καλή πλοήγηση!

Συνολικές προβολές σελίδας

8.11.15

Προσβασιμότητα, δεν αφορά μόνο τα ΑμεΑ!!!/ Ψηφιακό λεξικό

Σήμερα χαλαρά στις ελεύθερες δραστηριότητες δουλέψαμε το ψηφιακό μας λεξικό για τα ΑμεΑ. (Μπορείτε να το κατεβάσετε από εδώ). Τους έστησα σε μια βολική γωνιά τον υπολογιστή τους για να φτάνουν να δουλέψουν. 
Αργότερα μετακίνησα τον υπολογιστή και τους έβαλα να δοκιμάσουν όλοι ένας-ένας αν μπορούν να δουλέψουν εκεί που τον τοποθέτησα για να τον αλλάξω θέση και να τον ανοίξω εκεί. 



Φυσικά και κανένας τους δεν μπορούσε να δουλέψει. Έπειτα τους έβαλα ένα χαμηλό όριο ύψους στο οποίο κανείς δε μπορούσε να περάσει όρθιος. Και ύστερα διαβάσαμε το αγαπημένο μου βιβλίο του Ανδρικόπουλου: "Δυο παπούτσια με καρότσι". Το έχουμε κάνει και παλαιότερα εδώ.
Συζητήσαμε και μετά τους έδωσα 2 φύλλα χαρτί. Στο γαλάζιο τους ζήτησα να φτιάξουν μια προσβάσιμη πόλη ή σχολείο ενώ στη λευκή μια μη προσβάσιμη πόλη η σχολείο. Ιδού τα ενδιαφέροντα αποτελέσματα:

 Προνήπιο: κτίριο με σκαλιά
 μεγάλη ράμπα στην είσοδο
 σκαλιά στην είσοδο
 δυσκολία στα σκαλιά κτιρίου
 προνήπιο: ειδικές καρέκλες ασανσέρ
αποκλεισμός από κτίριο

 περιορισμός από σκαλιά και κάγκελα
 ράμπα, ασανσέρ και ειδικά αμαξίδια
Παρατηρήσαμε το σχολείο μας. Μη προσβάσιμο για ΑμεΑ, μη προσβάσιμο σε μεγάλο βαθμό και για ψηλούς π.χ. εγώ δυσκολεύομαι στα μικρά καρεκλάκια ή στους κοντούς νιπτήρες. Είναι ένα κτίριο προσαρμοσμένο για μικρά παιδιά.
Συζητήσαμε για το χωριό μας, για τις μαμάδες με τα καρότσια που δυσκολεύονται, για τους παππούδες με τις μαγκούρες, για τους πεζούς που δεν μπορούν να περπατήσουν με τα παρκαρισμένα μηχανάκια επάνω. Θυμηθήκαμε τις ράμπες όμως που έχουν αν και κάποιοι παρκάρουν επάνω, ή αυτοί που παρκάρουν παράνομα εκεί που είναι το ειδικό σήμα και πάρκινγκ για ΑμεΑ. Αλλά αρκετά συζητήσαμε. Ήρθε η ώρα να εκπαιδεύσουμε τους δικούς μας και την κοινωνία μας!
Αποφασίσαμε αφού δεν μπορούμε να κάνουμε κάτι άλλο να μην κάνουμε τη ζωή όλων των παραπάνω πιο δύσκολη. Μοιραστήκαμε πάλι τα γνωστά σήματα που είχα φτιάξει παλιά και πήραν αρκετά για το σπίτι για να το τοποθετούν σε αμάξια και αυτοκίνητα στους δρόμους.
Χρησιμοποίησα και  το υλικό της Μυρτώς αλλά και των streetpanthers.



2 σχόλια:

.

.

ΕΤΙΚΕΤΕΣ