Πυθαγόρειο νηπιαγωγείο, οπαδός του ελευθερία, όχι αναρχία.

Μόνο δωρεάν υλικό και παρουσιάσεις, χωρίς εγγραφή. Σχόλια προαιρετικά αλλά επώνυμα! Απαραίτητη η αγάπη για τη διδασκαλία και τους μικρούς-μεγάλους ανθρώπους.

Καλή πλοήγηση!

Συνολικές προβολές σελίδας

1.3.15

ΕΝΔΟΣΧΟΛΙΚΗ ΒΙΑ: ΟΙ ΕΠΙΛΟΓΕΣ ΤΟΥ ΚΕΛΣΟ (Antibullying) - ΕΠΙΛΥΣΗ ΣΥΓΚΡΟΥΣΕΩΝ

Ψάχνοντας και μελετώντας για την ενδοσχολική βία και το υλικό που θέλω να χρησιμοποιήσω εννοείται πως μπήκα στις σελίδες:
Βρήκα και στη σελίδα: http://kelsoschoice.com/, ένα πρόγραμμα για την επίλυση συγκρούσεων.
Μελέτησα πως το χρησιμοποιούν στο εξωτερικό και έκρινα την προσέγγιση τους αρκετά ενδιαφέρουσα ώστε να τη δοκιμάσω φέτος στο σχολείο μου. Όμως πρώτα χρειάζεται να ξεχωρίσουν τα παιδιά την έννοια του "καταδίδω - αναφέρω" (εδώ), το μέγεθος ενός προβλήματος και έπειτα να χρησιμοποιήσουν τις επιλογές του συμπαθέστατου βατραχάκου Κέλσο. Με μια γαντόκουκλα βατράχου μπορείς να κάνεις θαύματα!Μεταφρασμένο τον τροχό θα τον βρείτε στο ιστολόγιο της Ειρήνης της Ματθαιάκη (και με άλλες ενδιαφέρουσες προτάσεις για τη λύση συγκρούσεων εδώ). Εγώ τον μετέφρασα με το χέρι (βασικά γιατί το ξέχασα!).
Ενδιαφέρουσα και η πρόταση της Μυρτώς στα Προσχολικά με το "τραπέζι των λύσεων".


Τη συγκεκριμένη φιγούρα την εκτύπωσα σε πράσινο Α4 και θα μπει στη γωνιά "Πες τα στο πουλάκι", μαζί με τις γαντόκουκλες και το υπόλοιπο υλικό (έχει και μπίνγκο!!!). Όλα όσα ανεβάζω τα εκτύπωσα δωρεάν από τη σελίδα του Κέλσο εδώ.


(Θα τα κάνουμε μετάλλια αυτά)


Για τα μανταλάκια που χρησιμοποιούμε οι περισσότερες!Δωρεάν υλικό για το anti-bullying (στα αγγλικά) εδώ και εδώ και ένα αγαπημένο μου με αφισάκια εδώ καθώς και ένα με το μπαλόνι της φιλίας εδώ, που θα χρησιμοποιήσω σίγουρα.

Νομίζω πως στο νηπιαγωγείο υπάρχουν περισσότερο θέματα επίλυσης συγκρούσεων παρά θέματα ενδοσχολικής βίας, όμως η εκπαίδευση των παιδιών και στα δύο, θα λειτουργήσει ως μελλοντική πρόληψη απέναντι στο bullying.

Για την επίλυση συγκρούσεων στα παιδιά προσχολικής ηλικίας υπάρχουν οι σημειώσεις του σεμιναρίου Νηπιαγωγών στη Χίο (Μοσχοβάκη - Παΐδα) σε pdf που μπορείτε να κατεβάσετε από εδώ
Διαβάζοντας το κείμενο, στη σελ. 15 συγκρίνει 3 τεχνικές επίλυσης συγκρούσεων: 
 1. Στην ιστοσελίδα του High Scope διαλέγοντας κατηγορίες και συνδυασμούς μπορείτε να βρείτε βίντεο με παραδείγματα επίλυσης συγκρούσεων (στα αγγλικά) εδώ
 2. θα βρείτε τις κάρτες από το βαλιτσάκι των συγκρούσεων (εδώ στα ελληνικά)  από το Κέντρο για τη Συναισθηματική και Κοινωνική Ικανότητα των Παιδιών Προσχολικής Ηλικίας (CSEFEL). Στο συγκεκριμένο υπάρχει και αρκετό υλικό εδώ
 3. θα βρείτε την πρόταση για τις καρέκλες των συγκρούσεων εδώ (σελ. 85)
Αν θέλετε τη γνώμη μου (πλην της τεχνικής της χελώνας του CSEFEL, με την οποία ουδέποτε συμφώνησα γιατί πιστεύω πως το συναίσθημα δεν πρέπει να "καταπίνεται") και οι 3 προτάσεις είναι χρήσιμες αναλόγως τις συνθήκες. Στο κάτω-κάτω είναι προτιμότερο να έχουμε 3 εργαλεία στα χέρια μας αντί για ένα! Αυτή βέβαια είναι η προσωπική μου άποψη.


Καλό διάβασμα και ψάξιμο!

Α! Και καλό μήνα!

15 σχόλια:

 1. ωωωωωω.......άψογα, με κάλυψες !!!
  ευχαριστούμε Μαρία !!!!
  μαρτάκι βάλαμε ??????
  φιλιά !!!!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Τι ωραίο υλικό Μαρία...εξαιρετική δουλειά όπως πάντα!!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. ΚΑΤΑΠΛΗΚΤΙΚΗ ΔΟΥΛΕΙΑ!!!ΚΑΙ ΠΟΛΥ ΨΑΓΜΕΝΗ!!!!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. ΚΑΤΑΠΛΗΚΤΙΚΗ ΔΟΥΛΕΙΑ!!!!!!!!!!!!!!!!! ΜΠΡΑΒΟ ΜΑΡΙΑ !ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ! ΚΑΛΟ ΜΗΝΑ!!!!!!!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. Πραγματικά εξαιρετικό υλικό!!! Σ' ευχαριστούμε πάρα πολύ!! Θα το αξιοποιήσω!!!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 6. Συγχαρητήρια! Εξαιρετικό υλικό και υπέροχες ιδέες για ένα τόσο σημαντικό ζήτημα! Μαρία μου ευχαριστώ και για την αναφορά.... Καλή συνέχεια!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 7. Σας ευχαριστώ πάρα πολύ όλες για τα καλά σας λόγια!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 8. Καταπληκτική δουλειά και ολοκληρωμένη !! Ευχαριστούμε για άλλη μια φορά Μαρία

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 9. Τέλειο το υλικό σου, Ευχαριστούμε!!!!!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Κι εγώ που το δοκίμασα πήγε πολύ καλά!! Ευχαριστώ κορίτσια!

   Διαγραφή
 10. τι καταπληκτική δουλειά έκανες πάλι κοπέλα μου!!!Ευχαριστούμε πολυ!!!!!!!!!!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 11. Un tema muy interesante para trabajar en la clase.
  Un buen trabajo, besos.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Muchos Gracias Blancita!
   I have lots of problems in my work. They made a mistake and now they are asking me back 4000 Euros!!! I am living an insanity!!!! Besicos!!!

   Διαγραφή

.

.

ΕΤΙΚΕΤΕΣ