Πυθαγόρειο νηπιαγωγείο, οπαδός του ελευθερία, όχι αναρχία.

Μόνο δωρεάν υλικό και παρουσιάσεις, χωρίς εγγραφή. Σχόλια προαιρετικά αλλά επώνυμα! Απαραίτητη η αγάπη για τη διδασκαλία και τους μικρούς-μεγάλους ανθρώπους.

Καλή πλοήγηση!

Συνολικές προβολές σελίδας

15.10.14

ΑΠΟΔΕΛΤΙΩΣΗ ΕΡΕΥΝΑΣ/ ΠΑΛΑΙΟΝΤΟΛΟΓΙΚΟ ΚΥΝΗΓΙ

Σήμερα τα περισσότερα  παιδάκια μου έφεραν τα αποτελέσματα των ερευνών που έκαναν στο σπίτι, με την εμπλοκή της οικογένειας, με αφορμή την ερώτηση: πώς πέθαναν οι δεινόσαυροι;
Για να μπορέσουμε να αποδελτιώσουμε καλύτερα τις παρουσιάσεις τους έβγαλα σε Α3 φωτοτυπία το χαρτί που είχαν πάρει στο σπίτι έχοντας επιλέξει από το σχολείο ήδη, την υπόθεση που θέλανε να ερευνήσουν.




Ένας - ένας ερχόταν μας έλεγε την υπόθεσή του και τον τρόπο που δούλεψε. Τα σημείωνα. Μάλιστα προσέθεσα με το χέρι την κατηγορία: ρώτησα ένα μεγάλο (που δεν είχαμε πει την άλλη φορά). Όταν ολοκληρώσαμε συζητήσαμε στην ολομέλεια και αποφασίσαμε ποιες υποθέσεις βρήκαν ότι δεν ισχύουν, όπως αυτή με την αρκούδα και τις βγάλαμε. Μετρήσαμε επίσης ποιες μεθόδους προτίμησαν οι περισσότεροι.
Στο τέλος άφησα ένα νήπιο που είχε έρθει να μας δείξει φωτογραφίες και βιβλία όπου βρήκε κάποιες απαντήσεις με τη μαμά του. Με τις πληροφορίες και το υλικό που μας έφερε η Αθανασία συνθέσαμε όλες τις παραπάνω απαντήσεις στη θεωρία με τον μετεωρίτη ή στην κλιματική αλλαγή. Εκεί πια πήρα θέση και τους εξήγησα πως και οι επιστήμονες έτσι δουλεύουν και σκέφτονται και πως στη συγκεκριμένη ερώτηση δεν έχουν καταλήξει και αυτοί αλλά πιστεύουν τα παραπάνω.


Αρκετά όμως με την θεωρητική έρευνα, ώρα για δράση. Μοιραστήκαμε σε ομαδούλες με κάτι χάρτινα βραχιολάκια για χαρτοπετσέτες που βρήκα εδώ. Αφού τα ζωγραφίσαμε και τους τα φόρεσα νωρίτερα, τους πρότεινα να βρουν την ομάδα τους. Έτσι είχαμε τους τυραννόσαυρους, τους διπλόδοκους, τα ίχνη, τα αβγά κ.λ.π..






Τους είπα πως θα όλα θα ξεκινήσουν από ένα δεινόσαυρο. Τίποτε άλλο. Να τι βρήκαν.


Ο δεινόσαυρος μας έδειχνε ένα ίχνος. Το σηκώσαμε κι από κάτω είχε κρυμμένο (κολλημένο) ένα δεινοσαυρογράμμα  (τα βρήκα εδώ αγγλικά και κράτησα μόνο αυτά που ταίριαζαν με τα ελληνικά).


Για να προχωρήσουμε στο επόμενο ίχνος ή κάθε ομάδα έπρεπε να βρει μία λέξη που να αρχίζει ηχητικά από αυτό το γράμμα.


Ίχνος - ίχνος, γράμμα - γράμμα, λέξη - λέξη, φτάσαμε σε μια "φωλιά" με αβγά δεινοσαύρων!!!! Την πήραμε στην παρεούλα προσεκτικά.


Βρήκαμε ένα δεινόσαυρο αλλά κι ένα από τα πρώτα θηλαστικά (alphadon: που σημαίνει πρώτο δόντι). Μέσα τα αβγά έκρυβαν πτερόσαυρους (π.χ. πτεροδάκτυλος με μεμβράνη αντί για φτερά) και αρχαιοπτέρυγες  (πρόγονοι των πουλιών-φτέρωμα) για να καταλάβουμε τη διαφορά.


Ψάχνοντας και "σκάβοντας" λίγο πιο προσεκτικά ανακαλύψαμε κόκαλα δεινοσαύρου, απολιθώματα οστών αλλά και ένα "απολιθωμένο" αβγό με σκελετό μωρού δεινοσαύρου.


Αργότερα, ζωγραφίσαμε τις φωτοτυπίες με τα δεινοσαυρογράμματα και προσπαθήσαμε να φτιάξουμε καμιά λέξη με αυτά. Δεν τα πολυκαταφέραμε. Βγάλαμε τη λέξη "ΧΟΡΤΑ" αλλά βοήθησα κι εγώ.



Είχαμε μια γεμάτη και ενθουσιώδη μέρα με πολλή έρευνα (όχι μόνο στα βιβλία και στον υπολογιστή αλλά και επιτόπια!!!).  Αύριο είναι μια καινούρια μέρα...









8 σχόλια:

  1. !!Un buen trabajo!!
    Por si te puede interesar....
    http://escueladeblanca.blogspot.com.es/search/label/dinosaurios
    Un saludo.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΟΣΟ ΕΜΠΕΡΙΣΤΑΤΩΜΕΝΗ,ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΣΑ ΚΑΙ ΓΕΜΑΤΗ ΔΡΑΣΗ ΕΡΕΥΝΑ!!!!ΤΑ ΠΙΤΣΙΡΙΚΙΑ ΣΙΓΟΥΡΑ ΕΧΟΥΝ ΞΕΤΡΕΛΑΘΕΙ!!!!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Συγχαρητήρια, καταπληκτικές οι δράσεις σας!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΝΙΚΗ ΚΑΙ ΕΥΗ! ΚΙ ΕΓΩ ΝΟΜΙΖΩ ΟΤΙ ΠΑΜΕ ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ ΚΑΛΑ ΑΚΡΙΒΩΣ ΓΙΑΤΙ ΤΟ ΕΥΧΑΡΙΣΤΙΟΜΑΣΤΕ ΟΛΟΙ! ΤΗΝ ΚΑΛΗΜΕΡΑ ΜΟΥ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Δεν έχω λόγια πραγματικά.Μπράβο σου καταπληκτικές ιδέες!! Και ένα ακόμη μπράβο γιατί τις μοιράζεσαι μαζί μας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Μπράβο στα παιδάκια σου..είναι πραγματικοί ερευνητές ή μάλλον παλαιοντολόγοι!Μπράβο σας.....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. μένω άφωνη!!!καταπληκτική δουλειά!!!είστε υπέροχοι!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

.

.

ΕΤΙΚΕΤΕΣ