Πυθαγόρειο νηπιαγωγείο, οπαδός του ελευθερία, όχι αναρχία.

Μόνο δωρεάν υλικό και παρουσιάσεις, χωρίς εγγραφή. Σχόλια προαιρετικά αλλά επώνυμα! Απαραίτητη η αγάπη για τη διδασκαλία και τους μικρούς-μεγάλους ανθρώπους.

Καλή πλοήγηση!

Συνολικές προβολές σελίδας

8.10.14

ΞΕΚΙΝΩΝΤΑΣ ΜΕ ΤΟΥΣ ΔΕΙΝΟΣΑΥΡΟΥΣ

Για το φετινό πρόγραμμα Τ.Π.Ε. με θέμα τους δεινόσαυρους, ήθελα να βρω μια καλή εφόρμηση. 


Έτσι σκέφτηκα ένα μικρό κυνήγι μέσα στην τάξη ακολουθώντας ίχνη δεινοσαύρων. Αυτό και έγινε. Χρησιμοποίησα πλαστικοποιημένα ίχνη θηριόποδων και σαυρόποδων, που τα σκόρπισα σε μια διαδρομή.





Η διαδρομή μας οδήγησε σε ένα κουτί που δεν μας είχε τραβήξει ιδιαίτερα την προσοχή, κι όμως κάτι έγραφε επάνω: ΦΤΑΣΑΤΕ... ΠΡΟΣΟΧΗ!


Πήραμε με μεγάλη προσοχή το κουτί στην παρεούλα, το ανοίξαμε το ίδιο προσεκτικά και προς απογοήτευσή μας, είχε μία σακούλα. Η δε σακούλα είχε ένα βαποριζατέρ με ένα καφέ υγρό και ένα τάπερ! Μα τι συμβαίνει εδώ; Ποιος μας κοροϊδεύει;



Τι σχέση έχουν αυτά με τα ίχνη δεινοσαύρων που αμέσως είχαμε καταλάβει ότι ακολουθούσαμε; Παρολαυτά  ανοίξαμε το τάπερ. Τι ήταν αυτό μέσα; Χιόνι; Πάγος; Μπάλα; Αβγό; Και τι μας χρειάζεται αυτό το καφέ υγρό που θυμίζει λίγο στη μυρωδιά το ξύδι;


Δοκιμάσαμε όλοι την τύχη μας ψεκάζοντας αυτά τα παράξενα πράγματα, που αφρίζανε με το υγρό!


Κι επειδή η τύχη βοηθά τους τολμηρούς, όσο έλιωναν αυτά, τόσο ανακαλύπταμε δεινοσαυράκια! Ο ενθουσιασμός κορυφώθηκε! Τα στολίσαμε στην τάξη. Όμως τι ξέρουμε για τους δεινόσαυρους; Τι θέλουμε να μάθουμε; Πώς θα το μάθουμε; Να, και το ιστόγραμμα μας άρχισε να συμπληρώνεται. 


Αφού το φτιάξαμε το ιστόγραμμα με τις απορίες και τις προτάσεις των παιδιών, κι εμένα να τα καταγράφω, μεταφερθήκαμε όλοι στη γωνιά του Η/Υ για μια μικρή εισαγωγή στη δημιουργία εννοιολογικού χάρτη με το πρόγραμμα CMapTools Lite (το προτιμώ γιατί είναι πιο ελαφρύ και δωρεάν). Σιγά σιγά τις επόμενες μέρες θα τον συμπληρώσουν τα παιδιά στις ελεύθερες μόλις φτιάξω τις κάρτες αναφοράς.


Σημείωση: Η συνταγή για τα "αβγά" δεινοσαύρων είναι πολύ απλή: μπόλικη σόδα και ελάχιστο νερό. Γίνεται σαν λάσπη και κλείνετε μέσα μικρά κυρίως αντικείμενα (το βρήκα στο ίντερνετ). Το καλύτερο είναι αν θέλετε να τα βάψετε και με χρώμα ζαχαροπλαστικής αλλά κυρίως να τα στεγνώσετε στον ήλιο για μία μέρα. Εγώ δεν είχα αυτή την πολυτέλεια χρόνου και καιρού. Έτσι ήταν λίγο πιο υγρά. Πάντως γι΄αυτά τα 4 χρειαστήκαμε ένα μπουκάλι ξύδι (αφρίζοντας έλιωνε η σόδα). Θέλει λίγο υπομονή όμως το αποτέλεσμα άρεσε πολύ στα παιδιά και είχαν αγωνία τι θα βγει τέλος πάντων!






9 σχόλια:

  1. ΕΙΣΤΕ ΚΑΤΑΠΛΗΚΤΙΚΟΙ!!!!!!!!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. καταπληκτική ιδέα η σοδα με το ξυδι !!!!!!!!!!!! περιμενω την συνεχεια Μαρία

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Υπέροχο !!!! Μπορεί να χρησιμοποιηθεί για πολλές εκπλήξεις .
    Καλή συνέχεια .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΚΟΡΙΤΣΙΑ! ΣΥΜΒΟΥΛΗ ΑΝ ΚΑΝΕΤΕ ΑΥΤΟ ΜΕ ΤΗ ΣΟΔΑ, ΑΦΗΣΤΕ ΤΟ ΣΤΟΝ ΗΛΙΟ ΜΙΑ ΜΕΡΑ ΝΑ ΞΕΡΑΘΕΙ. ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥ ΚΑΛΥΤΕΡΟ! ΚΑΛΗΜΕΡΑ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. εκπληκτικό !!!!!
    τα παιδιά θα ξετρελάθηκαν !!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙΣ ΝΑ ΦΑΝΤΑΣΤΕΙΣ ΠΟΣΟ ΤΟ ΕΥΧΑΡΙΣΤΙΟΜΑΣΤΕ ΤΟ ΜΑΘΗΜΑ! ΠΑΕΙ ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ ΚΑΛΑ ΑΛΛΑ ΑΠΟ ΚΟΥΡΑΣΗ ΕΞΙΣΟΥ ΠΟΛΥ! ΦΙΛΙΑ!

      Διαγραφή
  6. Τι ιδέα! Πρωτότυπη, φανταστική και γεμάτη ΚΕΦΙ! Μου άρεσε πολύ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. ΕΧΟΥΜΕ ΞΕΤΡΕΛΑΘΕΙ ΜΕ ΤΟΥΣ ΔΕΙΝΟΣΑΥΡΟΥΣ ΚΑΙ ΝΗΠΙΑΓΩΓΙΚΩΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΩΣ! ΚΑΛΟ ΣΒΚ!

      Διαγραφή

.

.

ΕΤΙΚΕΤΕΣ