Πυθαγόρειο νηπιαγωγείο, οπαδός του ελευθερία, όχι αναρχία.

Μόνο δωρεάν υλικό και παρουσιάσεις, χωρίς εγγραφή. Σχόλια προαιρετικά αλλά επώνυμα! Απαραίτητη η αγάπη για τη διδασκαλία και τους μικρούς-μεγάλους ανθρώπους.

Καλή πλοήγηση!

Συνολικές προβολές σελίδας

26.3.15

Ημέρα παιδικού βιβλίου - εβδομάδα φιλαναγνωσίας: 3 γουρουνάκια εναντίον λύκου

Πλησιάζει η παγκόσμια ημέρα παιδικού βιβλίου (ναι έχουμε και τις ετοιμασίες του Πάσχα!) κι εμείς θα αφιερώσουμε σχεδόν μία εβδομάδα σε ένα συνδυασμό βιβλίων. Φέτος είπα να ξεκινήσω μία "διαμάχη" ανάμεσα στα γουρουνάκια και στο λύκο. (Πέρσι είχαμε αφιερώσει ολόκληρη την εβδομάδα στο λύκο του Πενάρτ). 


Τα 3 μικρά γουρουνάκια - Ο λύκος

Έτσι λοιπόν λάβαμε 2 διαφορετικά κουτιά με 2 επιστολές. Η μία είχε απέξω ένα γουρούνι και η άλλη έναν λύκο (απλό, όχι γλυκός, όχι κακός). Τα γουρούνια στο γράμμα τους ισχυρίζονταν πως συνέχεια ο λύκος τα κυνηγά και πως αυτά έχουν δίκιο (μας έστειλαν και υλικό/παιχνίδια για να μας πείσουν). Από την άλλη λάβαμε μία παραπονεμένη επιστολή από τον λύκο που έλεγε πως τα γουρούνια τον συκοφαντούν και για να το αποδείξει μας στέλνει τρία βιβλία:



Είπαμε λοιπόν να βγάλουμε μια άκρη και να δούμε ποιος έχει δίκιο τελικά. Και μια που ανοίξαμε πρώτα το γράμμα από τα γουρουνάκια, ξεκινήσαμε με τη δική τους εκδοχή των πραγμάτων. Αντί όμως να διαβάσουμε την ιστορία (που την ξέρουν όλοι) παρακολουθήσαμε στον υπολογιστή το παλιό ταινιάκι του Disney που το βρήκα εδώ:http://www.lifo.gr/team/sansimera/38590

(1933)
Μου ήρθε από το pinterest η ιδέα μιας μακέτας που ζωντανεύει με τη βοήθεια των παιδιών. Έτσι ξαναπαίξαμε με τα παιδιά το παραμύθι. Δυστυχώς δεν είχαμε μετά ρεύμα για να κάνω τη φοβερή ιδέα όπου τον κακό λύκο κάνει το σεσουάρ!!! Η δραστηριότητα αυτή (όπως και τα κινούμενα σχέδια) τους άρεσε πάρα πολύ και τους τα άφησα στη γωνιά για να παίζουν!



















(ειδικά το φύσημα - ξεφύσημα ήταν το αγαπημένο μας σημείο!)




Όλοι μαζί συμπληρώσαμε γραφήματα και φύλλα εργασίας που μετέφρασα αλλά δεν ανεβάζω γιατί δεν είναι δικό μου. Τα βρήκα σε pdf  στα αγγλικά.



Το φύλλο που μετέφρασα το βρήκα στα αγγλικά δωρεάν στο:





Φτιάξαμε και γουρουνάκια που πήραμε σπίτι.


Μέσα στο κουτί που μας έστειλαν τα γουρουνάκια υπήρχε υλικό για να στήσουμε τη γωνιά τους.




  • Κάρτες σειραθέτησης της ιστορίας από την Ειρήνη Ματθαιάκη (εδώ)




  • https://jorgeavelasco3rd.wordpress.com/2013/11/04/three-little-pigs-simple-story-board/



  • Ανυπομονούμε να ανοίξουμε το δέμα με τα βιβλία και το υλικό που μας έστειλε και ο λύκος! Για να δούμε τελικά τι συμβαίνει ανάμεσα στα 3 γουρουνάκια και το λύκο. Μήπως είναι όλα μια μεγάλη παρεξήγηση; Μήπως όντως ήθελε να τα φάει ο λύκος; Μήπως ήθελε να τα γνωρίσει; Μήπως τα γουρούνια φέρθηκαν απαίσια; Αγωνία! Αγωνία! Αγωνία!!! ... Τέλεια!


    5 σχόλια:

    1. Καταπληκτική προσέγγιση! Λάτρεψα τα γράμματα παραπόνων αλλά και την αναπαράσταση στην υπέροχη μακέτα σας! μπράβο Μαρία! Αποθηκεύω............

      ΑπάντησηΔιαγραφή
      Απαντήσεις
      1. Ευχαριστώ πολύ! Ειρήνη μου, όλο το μάθημα το στηρίζω πάνω σε αυτά τα 2 γράμματα, στα οποία ξαναγυρνάμε συνέχεια για να σκεφτούμε και να αναλογιστούμε σε κάθε ιστορία. Μάζευε, ειδικά τις συνδέσεις τις ψάχνω σχεδόν ένα μήνα τώρα! Καλό ΣΒΚ!

        Διαγραφή
    2. Φοβερή δουλειά!!!!!!!!! Συγχαρητήρια! Καλή συνέχεια. Το αποτέλεσμα σίγουρα θα είναι καταπληκτικό!

      ΑπάντησηΔιαγραφή
    3. τα γράμματα παραπόνων.......... ευρηματικό - απίθανο !!!!!
      τέλειο Μαρία !!!!!

      ΑπάντησηΔιαγραφή
    4. Ευχαριστώ πολύ κόρες! Πάει καλά! Καλημέρα!

      ΑπάντησηΔιαγραφή

    .

    .

    ΕΤΙΚΕΤΕΣ