Πυθαγόρειο νηπιαγωγείο, οπαδός του ελευθερία, όχι αναρχία.

Μόνο δωρεάν υλικό και παρουσιάσεις, χωρίς εγγραφή. Σχόλια προαιρετικά αλλά επώνυμα! Απαραίτητη η αγάπη για τη διδασκαλία και τους μικρούς-μεγάλους ανθρώπους.

Καλή πλοήγηση!

Συνολικές προβολές σελίδας

16.1.13

"ΕΝΑ ΦΤΥΑΡΙ ΣΤΟΝ ΑΡΗ"

ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΦΩΝΟΛΟΓΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΟΤΗΤΑΣ

Την αφορμή  μας την έδωσε το βιβλίο του Τριβιζά, "Ένα φτυάρι στον Άρη". Ιδέες για την προσέγγιση του θέματος "διάστημα" μπορείτε να βρείτε στο σχέδιο εργασίας που είχαμε κάνει παλαιότερα (διάστημα).

  • Έφτιαξα τους πλανήτες και τους αστροναύτες που καλούνται να πάνε στο σωστό πλανήτη τη σωστή εικόνα και λέξη π.χ. ΑΡΗ - ΦΤΥΑΡΙ.







  •  Ο στόχος ήταν να παίξουμε πάλι το παιχνίδι φωνολογικής ενημερότητας με τους πλανήτες ΑΡΗ, ΑΦΡΟΔΙΤΗ, ΚΡΟΝΟΣ (έτσι να ακούγονται), όπου σε χαρτί του μέτρου κομμένο σαν πλανήτης θα καλούνται τα παιδιά (κάτοικοι αυτού του πλανήτη) να δεχτούν ομοιοκατάληκτα αντικείμενα, να τα ζωγραφίσουν και να δοκιμάσουν να γράψουν τη λέξη τους, με πεζά αυτή τη φορά. (Δες διάστημα). Λόγω πολλών απουσιών το χαρτί μέτρου έγινε κομμάτι κανσόν.



  • Μέχρι να τελειώσουν όλοι παίξαμε και με την κατάληξη -άρι προσθέτωντας προθέματα.
 

  • Μετά έδωσα   στα παιδιά το παρακάτω φύλλο εργασίας (ιδέα της Δέσποινας από το νηπιαγωγείο Χώρας):


  • Τέλος, μια αστεία ιδέα που πήρα από τα βιβλία της Γιαννικοπούλου (θα κάνω ειδική ανάρτηση) είναι οι πλανήτες των ήχων όπου σε όποιον πλανήτη τύχει να σταματήσουν τα παιδιά (όταν σταματά η μουσική) υποχρεούνται να χρησιμοποιούν μόνο το συγκεκριμένο ήχο μέσα στις λέξεις τους (κάτι σαν τα κορακίστικα). Π.χ. στον πλανήτη Α η λέξη ΣΠΙΤΙ γίνεται ΣΠΑΤΑ, στον Ε η ΜΠΑΛΑ γίνεται ΜΠΕΛΕ (προτιμήστε δυσύλλαβες λέξεις για αρχή).


  • Επίσης παίξαμε το επιτραπέζιο "Από τη Γη στη Σελήνη" που μας είχε δείξει η σχολική μας σύμβουλος, κ. Μοσχοβάκη.(παιχνίδι)

 .

4 σχόλια:

  1. ΠΟΛΥ ΜΟΥ ΑΡΕΣΟΥΝ ΤΑ ΓΛΩΣΣΙΚΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ !!!ΤΕΛΕΙΕΣ ΙΔΕΕΣ ΜΑΡΙΑ !!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΚΙ ΕΜΕΝΑ ΜΟΥ ΑΡΕΣΟΥΝ ΠΟΛΥ ΚΙΚΗ. ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΤΑ ΑΠΟΛΑΜΒΑΝΟΥΜΕ!!! ΚΑΛΟ ΒΡΑΔΥ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ωραία τα γλωσσικά σας παιχνίδια Μαρία!!!
    το επιτραπέζιο τέλειο!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. ΤΟ ΕΠΙΤΡΑΠΕΖΙΟ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥ ΑΠΛΟ ΜΕ ΑΠΟΤΕΡΟ ΣΤΟΧΟ ΤΗΝ ΑΡΙΘΜΗΣΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΞΟΙΚΕΙΩΣΗ ΜΕ ΤΟΝ ΤΡΟΠΟ ΠΟΥ ΠΑΙΖΟΥΜΕ ΕΝΑ ΕΠΙΤΑΠΕΖΙΟ. ΚΑΙ ΣΤΑ ΜΙΚΡΑ ΑΡΕΣΕ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

.

.

ΕΤΙΚΕΤΕΣ