Πυθαγόρειο νηπιαγωγείο, οπαδός του ελευθερία, όχι αναρχία.

Μόνο δωρεάν υλικό και παρουσιάσεις, χωρίς εγγραφή. Σχόλια προαιρετικά αλλά επώνυμα! Απαραίτητη η αγάπη για τη διδασκαλία και τους μικρούς-μεγάλους ανθρώπους.

Καλή πλοήγηση!

Συνολικές προβολές σελίδας

27.3.13

ΘΕΟΦΙΛΟΣ ΚΑΙ ΕΡΩΤΟΚΡΙΤΟΣ

Ο "Ερωτόκριτος" του Κορνάρου είναι επίσης από τα αγαπημένα μου βιβλία. Όποτε ασχολούμαι με τον Θεόφιλο, ασχολούμαι και με τον Ερωτόκριτο και τη Αρετούσα.
 
 Έφτιαξα, λοιπόν, κι εγώ (σαν τη Μυρτώ) ένα κασελάκι που να θυμίζει λίγο του Θεόφιλου κι έβαλα μέσα διάφορα "καλούδια" και πάνω - πάνω έβαλα ένα από τα αγαπημένα βιβλία του ζωγράφου: τον "Ερωτόκριτο".

 • Τους διηγήθηκα την ιστορία και είδαμε πόσες φορές ο Θεόφιλος ζωγράφισε τον συγκεκριμένο πίνακα. Οι υποθέσεις δύο: α) ήταν από τα αγαπημένα του θέματα β) του  ζήταγαν συχνά να τον ζωγραφίσει διότι ήταν μια ιστορία που διαβάζονταν πολύ εκείνη την εποχή γ) μπορεί να το έφτιαχνε πολλές φορές για να το τελειοποιήσει, όπως ο Πικάσο τη "Γκουέρνικα".
 • Παρακολουθήσαμε μια μικρή παρουσίαση με έργα καλλιτεχνών (και του Θεόφιλου) που εμπνεύστηκαν από τον "Ερωτόκριτο".

ΘΕΟΦΙΛΟΣ
ΕΚΔΟΧΕΣ ΤΟΥ ΕΡΩΤΟΚΡΙΤΟΥ ΚΑΙ ΤΗΣ ΑΡΕΤΟΥΣΑΣ

           "ΕΡΩΤΟΚΡΙΤΟΣ" ΕΓΓΟΝΟΠΟΥΛΟΣ
      "ΕΡΩΤΟΚΡΙΤΟΣ ΚΑΙ ΑΡΕΤΟΥΣΑ" ΜΠΟΣΤ   "ΕΡΩΤΟΚΡΙΤΟΣ ΚΑΙ ΑΡΕΤΟΥΣΑ" ΤΣΑΡΟΥΧΗΣ


                    "ΕΡΩΤΟΚΡΙΤΟΣ"  ΜΠΟΣΤ                           "ΑΡΕΤΟΥΣΑ"  ΜΠΟΣΤ

 •  Φτιάξαμε την αφίσα του "Ερωτόκριτου" και λόγω μεγέθους είχαμε τη δυνατότητα να μελετήσουμε περισσότερες λεπτομέρειες, όπως την ανεμόσκαλα, το παγόνι, τα ρούχα, τη στασιοκινητική, τα κτίρια με την προοπτική και τα επίπεδα του έργου. Έχοντας μπροστά μας εκτυπωμένες κι άλλες εκδοχές του Θεόφιλου, βρήκαμε ομοιότητες και διαφορές.
 • Υπήρξε κι ένα έτοιμο σαν παιχνίδι-παζλ.

 •  Ζήτησα τα παιδιά να μου ζωγραφίσουν τον Ερωτόκριτο που τραγουδά στην Αρετούσα, όμως να διαλέξουν εκείνα ποιον καλλιτέχνη θέλουν να μιμηθούν. Οι περισσότεροι διάλεξαν τον Σαγκάλ, νομίζω, λόγω του ερωτικού στοιχείου (μεγάλος έρωτας για τη γυναίκα του Μπέλα). Ιδού κάποια έργα. Έχουν ενδιαφέρον λεπτομέρειες όπως το παγόνι, το μπαλκόνι, το καπέλο του Ερωτόκριτου, η προοπτική του κτιρίου, η Αρετούσα που είναι πιο ψηλά από εκείνον γιατί είναι πάνω στο μπαλκόνι, οι καρδιές εννοείται... κ.ά. • Τις διάφορες εκδοχές του "Ερωτόκριτου" του Θεόφιλου τις είχα κόψει κομμάτια και τα μπέρδεψα (χωρίς πίνακα αναφοράς). Ζήτησα σε κάθε ομαδούλα να φτιάξει τη δική της εκδοχή. Για μικρή βοήθεια, το κάθε έργο είχε από πίσω κι άλλο χρώμα αυτοκόλλητη βούλα.

 
 • Εκτός όμως από ζωγράφους και γλύπτες το έργο του κρητικού Βιντσέντζου Κορνάρου ενέπνευσε και πολλούς μουσικούς. Έτσι λοιπόν θα έχουμε τη χαρά και την ευτυχία να ακούμε διάφορες μουσικές εκδοχές του έργου. Εδώ σας τις ανεβάζω μαζεμένες.
Χάλαρης -  Ξυλούρης - Τα θλιβερά μαντάτα

Μαμαγκάκης (Κορνάρος ο Κατράκης!!!)
Μαυρουδής - Αλεξάνδρα - Ρωτόκριτος και Αρετούσα
Λουδοβίκος των Ανωγείων - Καλημέρη 
Το παράπονο της Αρετούσας
Ο "Ερωτόκριτος"  ερμηνευμένος μέσα από 77 καλλιτέχνες (τέλειο!!).


Συνεχίζεται...

4 σχόλια:

 1. Ωραία η συνέχεια Μαράκι! Καλό απόγευμα!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Υπερπλήρης ανάρτηση Μαρία για ένα σπουδαίο έργο. Μπράβο για όλα. Περισσότερο μου άρεσε αυτό με τα παζλάκια και τις χρωματιστές αυτοκόλλητες βουλίτσες...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
  μου άρεσαν πολυ οι διαφορετικές εκδοχές του Ερωτόκριτου και η σύνθεση τους απότα παιδιά !!!!!!!!!!!!!!!!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. Ευχαριστώ πολύ κορίτσια! Είναι υπέροχος ο Ερωτόκριτος!

  ΑπάντησηΔιαγραφή

.

.

ΕΤΙΚΕΤΕΣ