Πυθαγόρειο νηπιαγωγείο, οπαδός του ελευθερία, όχι αναρχία.

Μόνο δωρεάν υλικό και παρουσιάσεις, χωρίς εγγραφή. Σχόλια προαιρετικά αλλά επώνυμα! Απαραίτητη η αγάπη για τη διδασκαλία και τους μικρούς-μεγάλους ανθρώπους.

Καλή πλοήγηση!

Συνολικές προβολές σελίδας

9.3.14

ΓΟΡΓΟΝΕΙΟ ΑΘΗΝΑΣ - ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ ΜΕ ΑΡΩΜΑ LAPBOOK

Φέτος ανακάλυψα ένα φοβερό βιβλίο (αν είσαι λάτρης των lapbooks και της μυθολογίας) το "Φάκελοι μυθολογίας" (Πατάκης) και πήρα αρκετές ιδέες από αυτό (είναι για παιδιά δημοτικού). Σας τις ανεβάζω συγκεντρωτικά.
  • Καταρχάς φτιάξαμε το  γοργόνειο της θεάς Αθηνάς. Είχε μεγάλη επιτυχία και οι φωτογραφίες το αποδεικνύουν! Εννοείται ότι μιλήσαμε για τον Περσέα και τα κατορθώματά του.





  • Μια άλλη ιδέα από το ίδιο βιβλίο είναι το κουτί της Πανδώρας. Με αφορμή τους πυροσβέστες είχαμε ασχοληθεί με τον Προμηθέα, τον Επιμηθέα και το κουτί της Πανδώρας.



Φτιάξαμε λοιπόν ένα κουτί για την τάξη όπου θα καταγράψουμε μέσα όλα τα "κακά" που αφέθηκαν ελεύθερα από την Πανδώρα και θα "κρύψουμε" κάτω κάτω την ελπίδα που σώθηκε. (Το καπάκι είναι κινητό μέλος).


  • Άλλη ιδέα που εφαρμόσαμε μέσα στην τάξη είναι το ταξίδι του Απόλλωνα, του θεού του φωτός. Μια πολλή απλή κατασκευή αφού στο βιβλίο υπάρχουν τα πατρόν. Χρησιμοποιώντας έγχρωμο Α4 το αποτέλεσμα είναι πιο εντυπωσιακό.

 



  • Μια άλλη ιδέα που πήρα το πατρόν από το μύθο της Αταλάντης και το άλλαξα τελείως, ήταν που έφτιαξα τον Πάρη (γιατί θα ασχοληθούμε με τα ομηρικά έπη) που κρύβει στο "τσεπάκι" ... το μήλο για την ομορφότερη! Πάλι "βοήθησαν" τα έγχρωμα Α4.



Τέλος, μια που ανεβάζω κατασκευές με άρωμα lapbook ανεβάζω και το επόμενο. Πρόκειται για μια κατασκευή ημερολογίου, όταν κάναμε τους μήνες και τις εποχές  (ξεχασμένη εδώ και καιρό). Η σύνθεση είναι δική μου. Τον  τριπλό τροχό  τον βρήκα εδώ και τα υπόλοιπα εδώ. Έτσι τα παιδιά πήραν στο σπίτι ένα πρωτότυπο ημερολόγιο τοίχου. Στο μικρό φακελάκι τα παιδιά έκοψαν και ζωγράφισαν τις καρτούλες όλων των μηνών του χρόνου για να κάνουν σειραθετήσεις και στο σπίτι, ενώ στο φυλλάδιο με τις εποχές κλήθηκαν να ζωγραφίσουν ένα σύμβολο για την κάθε εποχή. Στον τροχό τους ζήτησα να ξεχωρίσουν με διαφορετικό χρώμα τους μήνες κάθε εποχής.




Τους μήνες και τις εποχές τις προσέγγισα και φέτος όπως και πέρσι. Έτσι υλικό θα βρείτε εδώ το οποίο εμπεριέχει το μύθο της Περσεφόνης, την δουλειά με τον Τσαρούχη, το τρένο των εποχών και τα ανθρωπάκια με τις εικόνες ανάλογα με την εποχή.


14 σχόλια:

  1. Μαρία τι υπέροχα πράγματα κάνετε στην μυθολογία!!!!! Ίσως χρειαστώ την βοήθειά σου .. Έχεις καθόλου υλικό για μυθικά πλάσματα της θάλασσας; Έχουμε αναλάβει να φτιάξουμε μια τρισδιάστατη κατασκευή και ψάχνω υλικό και πληροφορίες ..Ευχαριστώ !! Καλή σου μέρα !!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ξανακοίταξα το βιβλίο μου Πόπη και δε βρήκα τίποτε αλλά μπορείτε να κάνετε το θαλάσσιο θηρίο από το οποίο κινδύνεψε η Ανδρομέδα (μπορείς να το κάνεις σαν μεγάλη φάλαινα ή σαν τεράστιο φίδι), να αναπαραστήσετε τις Συμπληγάδες πέτρες ίσως. Δεν πάει το μυαλό μου πουθενά αλλού γιατί δεν έδωσα ιδιαίτερη έμφαση στη θάλασσα. Αν σκεφτώ και κάτι άλλο θα σου γράψω στο δικό σου! Καλή εβδομάδα!

      Διαγραφή
    2. Ευχαριστώ Μαρία για την απάντηση!!! Κάπως ετσι το σκεφτομαι και εγω

      Διαγραφή
  2. είανι όλα υπέροχα καταπληκτική δουλειά , την προσαρμόσες όπως εσύ ήθελες και το αποτέλεσμα είναι όπως πάντα καταπληκτικό πολλά συγχαρητήρια δεν ξέρεις πόσες ιδέες μας δίνεις κάθε φορά
    ΛΙΑ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. τα lapbook σου με ξετρελαίνουν......... θα την κολλήσω την "αρρώστια" σίγουρα και σίγουρα κλέβω για του χρόνου αυτό με το χρόνο-μήνες-.......
    στη μυθολογία...... σκίζετε !!!!
    φιλιά και καλή βδομάδα !!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Μαράκι μου το κουτί της Πανδώρας το χω στα προσεχώς,μιας και το φετινό μου θεματάκι το περιλαμβάνει.Μου αρέσουν τόσο οι ιδέες σου κοριτσάκι.Φιλιά!!!!!!!!!!!!!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. ΝΑ ΕΙΣΤΕ ΚΑΛΑ ΚΟΠΕΛΕΣ ΜΟΥ! ΚΑΛΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΕΥΧΟΜΑΙ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Λοιπόν, θα χρειαστώ επειγόντως τα γοργόνειά σας (τι εκφράσεις είναι αυτές! Φοβερές!!!) καθώς έχω κάποιες ιδέες για κάτι τύπους που χρειάζονται πέτρωμα)
    και επιτέλους, ας κλείσει κάποιος αυτό το καπάκι στο κουτί της Πανδώρας!!!!
    Δεν πάει άλλοοοοο!!!!
    Πολύ ωραίες ιδέες Μαρία μου!!! Και το ημερολόγιο πολύ καλό!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. ΚΙ ΕΓΩ ΕΠΑΘΑ ΠΛΑΚΑ ΜΕ ΤΙΣ ΕΚΦΡΑΣΕΙΣ ΠΟΥ ΕΦΤΙΑΞΑΝ ΟΛΑ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ. ΚΑΙ ΕΠΙΣΗΣ ΜΟΥ ΑΡΕΣΑΝ ΟΙ ΑΠΟΠΕΙΡΕΣ ΓΙΑ ΜΑΙΑΝΔΡΟ. ΟΣΟ ΓΙΑ ΤΟ ΚΟΥΤΙ ΤΗΣ ΠΑΝΔΩΡΑΣ.... ΚΑΛΟ ΒΡΑΔΥ!

      Διαγραφή
  7. Καταπληκτικά Μαρία μου! Καλή συνέχεια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. ΤΙ ΘΑΥΜΑΤΑ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΑ ΜΑΡΙΑ ΜΟΥ!!! ΚΑΤΑΠΛΗΚΤΙΚΗ ΔΟΥΛΕΙΑ!!!ΤΟ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΤΕΛΕΙΟ!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. ΕΓΩ ΓΙΑΤΙ ΤΑ ΕΧΑΣΑ ΟΛΑ ΑΥΤΑ !!!!!!!!!!!!ΕΧΩ ΜΠΛΕΞΕΙ ΑΣΧΗΜΑ ΦΕΤΟΣ !!!!!!!!!!!! ΚΑΤΑΠΛΗΚΤΙΚΗ ΔΟΥΛΕΙΑ ΜΑΡΙΑ !!!!!!!!!!! ΠΟΣΟ ΣΕ ΘΑΥΜΑΖΩΩΩΩΩΩΩΩΩΩΩΩ

    ΑπάντησηΔιαγραφή

.

.

ΕΤΙΚΕΤΕΣ