- Άνωση, το αντίπαλο δέος της βαρύτητας. Τα παιδιά μοιράζονται σε 2 ομάδες: άνωση και βαρύτητα. Η κάθε ομάδα οφείλει να βρει με τη βοήθεια των γονέων πληροφορίες για τη δύναμη που της αντιστοιχεί.
Οι δύο ομάδες κάνουν συμβούλιο με ανταλλαγή πληροφοριών
Η ομάδα της άνωσης επιλέγει να παρουσιάσει σε δρώμενο την ιστορία του Αρχιμήδη. Ο βασιλιάς Ιέρωνας Β είχε παραγγείλει να του φτιάξουν ένα αναθηματικό στέμμα από ατόφιο χρυσάφι. Επειδή δεν είχε εμπιστοσύνη στον χρυσοχόο, ζήτησε από τον Αρχιμήδη να εξετάσει αν ο χρυσός είχε νοθευτεί με ασήμι. Επειδή ο Αρχιμήδης έπρεπε να λύσει το πρόβλημα χωρίς να καταστρέψει το στέμμα, δεν μπορούσε να το λιώσει προκειμένου να υπολογίσει την πυκνότητά του και την προέλευση του. Καθώς έκανε μπάνιο, παρατήρησε ότι η στάθμη του νερού στην μπανιέρα ανέβηκε όταν μπήκε ο ίδιος μέσα, και συνειδητοποίησε ότι αυτή η επίδραση θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για τον προσδιορισμό του όγκου του στέμματος. Ο Αρχιμήδης ενθουσιάστηκε τόσο από την ανακάλυψή του ώστε βγήκε στο δρόμο γυμνός φωνάζοντας «Εύρηκα! Εύρηκα!». Η εξέταση του στέμματος απέδειξε ότι είχε νοθευτεί με σίδερο.
Ο Πυθαγόρας μας δείχνει ο ίδιος πως άλλαξε η στάθμη του νερού της μπανιέρας του Αρχιμήδη και μας εξηγεί με απλά λόγια πως ανακάλυψε ο Αρχιμήδης την άνωση.
Παρακολουθούμε ένα βίντεο για την Άνωση:
Η ομάδα της βαρύτητας επιλέγει να παρουσιάσει 2 μικρά δρώμενα: τον Νεύτωνα που του έπεσε το μήλο στο κεφάλι και άρχισε να σκέφτεται για το νόμο της βαρύτητας. Έπειτα παρουσίασαν την έλλειψη βαρύτητας που βιώνει ένας αστροναύτης στο διάστημα αλλά και το πως ο ήλιος και οι πλανήτες γυρίζουν γύρω από τον ήλιο χωρίς να συγκρούονται λόγω της δικής τους βαρύτητας.
- Τα παιδιά σε ομάδες «κάνουν θεατρικό αγώνα» άνωση εναντίον βαρύτητας. Ποια νικάει; Ζωγραφίζουμε τον αγώνα.
Στο τέλος βοηθάμε και τον Πυθαγόρα να ξεμπλέξει τους αγαπημένους του αριθμούς.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου