Πυθαγόρειο νηπιαγωγείο, οπαδός του ελευθερία, όχι αναρχία.

Μόνο δωρεάν υλικό και παρουσιάσεις, χωρίς εγγραφή. Σχόλια προαιρετικά αλλά επώνυμα! Απαραίτητη η αγάπη για τη διδασκαλία και τους μικρούς-μεγάλους ανθρώπους.

Καλή πλοήγηση!

Συνολικές προβολές σελίδας

12.12.12

ΦΡΙΚΑΝΤΕΛΑ

Για μένα σήμερα ήταν η καλύτερη χριστουγεννιάτικη γιορτή που θα μπορούσαμε να κάνουμε κι ας ήμασταν μόνοι μας (χωρίς γονείς), με πολλές απουσίες στην τάξη, χωρίς σκηνικά και αποστήθιση.

Όχι, δεν κάναμε σήμερα τη γιορτούλα μας αλλά δεν πιστεύω ότι υπάρχει περίπτωση να διασκεδάσουμε στη γιορτή τόσο όσο διασκεδάσαμε σήμερα! Σας παραπέμπω σε μία εξαιρετική ανάρτηση της Μυρτώς όσον αφορά τις χριστουγεννιάτικες γιορτές, η οποία με βρίσκει απολύτως σύμφωνη: http://pro-sxolika.blogspot.gr/2010/12/blog-post_02.html.
  • Ξεκινήσαμε να διαβάζουμε την πολυαγαπημένη Φρικαντέλα. Ξαφνικά όταν άρχισαν τα παιδιά να τραγουδάνε με τα τριγωνάκια τους τα κάλαντα, ακούστηκε μια κραυγή πίσω από την κουρτίνα: "Σκασμός, σκουπιδοσκουπιδένια σκουπιδόπαιδα!..." κι εμφανίστηκε μπροστά στα παιδιά ολοζώντανη κι αγριεμένη η Φρικαντέλα!!!!
  •  Αφού τους μεταμόρφωσε σε διάφορα ζώα που λέγανε τα κάλαντα με τον τρόπο τους, τους έκλεψε τις φωνές (δεν το σκέφτηκα να έχω μπαλόνια!) και πήγε για ύπνο. Τα παιδιά με τα τριγωνάκια τους σκαρφάλωσαν στον πύργο.
  •  Αφού επισκέφθηκαν τα διάφορα δωμάτια (μεγάλες φόδρες με ανάλογο χρώμα) έφτασαν και στη Φρικαντέλα που ροχάλιζε τρανταχτά! Της πήραν το ραβδί.
  •   Την ανάγκασαν να ακούσει τα κάλαντα.
  •  Εκείνη έκλεινε τα αφτιά της και κάθε φορά κάποιος πήγαινε να της τα ξεβουλώσει.
  •  Στο τέλος γλύκανε η Φρικαντέλα και χαμογέλασε. Δεν ήθελε πια το ραβδί της.
  •  Το πήρε, το έκανε μικρόφωνο και τραγουδήσανε όλοι μαζί τα κάλαντα των χριστουγέννων!
  •  Όταν έφυγε η Φρικαντέλα άφησε δώρο στα παιδιά ένα επιτραπέζιο. (Το είχα δει κάποτε ως πρόταση σε σημειώσεις της Γιαννικοπούλου). Τα παιδιά πρέπει να μπούνε στο κάστρο και να καταφέρουν να πάρουν τις φωνές τους πίσω. Για να μπορέσει η κάθε ομάδα να μη χάσει τη σειρά της (την επόμενη φορά που είναι να παίξει) πρέπει να σηκώσει μία κάρτα - ερώτηση και να απαντήσει εντός χρόνου σε ερωτήσεις του τύπου: "Η Φρικαντέλα δεν έτρωγε καλαμαράκια αλλά..."  ή "Η Φρικαντέλα τους ξένους δεν τους καλωσόριζε αλλά τους..." κ.τ.λ.
  • Στο τέλος τα παιδιά συμπλήρωσαν τα φύλλα εργασίας που βρήκα στο: http://taniamanesi-kourou.blogspot.gr/2012/12/blog-post_8.html  που ταιριάζανε πολύ με την όλη δραστηριότητα.
  •  Αν αυτό δεν είναι μια υπέροχη χριστουγεννιάτικη γιορτή τότε ποιο είναι;

7 σχόλια:

  1. έχεις δίκιο Μαρία μου.....αυτό είναι μια πραγματική χριστουγεννιάτικη γιορτή!!!!
    τι καλά περάσατε.....το διασκεδάσατε!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΚΙ ΕΜΕΙΣ ΤΗ ΦΡΙΚΑΝΤΕΛΑ ΣΤΗΝΟΥΜΕ ΦΕΤΟΣ
    ΚΑΙ ΕΙΔΙΚΑ ΣΗΜΕΡΑ....ΠΟΣΟ ΚΟΥΡΑΣΤΗΚΑ...ΘΑ ΒΓΕΙ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Περάσαμε αληθινά όμορφα! Ειρήνη μου, είμαι σίγουρη ότι θα βγει και η δική σου αλλά κυρίως είμαι σίγουρη ότι κουράστηκες.

    Πέρσι ήθελα να κάνω αντί για γιορτή ένα εργαστήρι κατασκευών με τους γονείς (το έχω κάνει το 2006 και είναι υπέροχο!)και μόνο που δεν πέσανε να με φάνε επειδή δε θα βάλουν στολές τα παιδιά!!! Έτσι έκανα μια διεκπαιρεωτική "αποκριάτικη" γιορτή αποστήθισης που κανείς δεν απήλαυσε, εκτός από τα φλας των φωτογραφικών μηχανών. Σιχάθηκα τον εαυτό μου!

    Φέτος επέλεξα να κάνω μια εκδήλωση στα πλαίσια του προγράμματος καλών τεχνών, χωρίς στολές. Το θέμα της είναι εγκαίνια μουσείου. Αφού την κάνω θα ανεβάσω το υλικό της, δε θέλω να την κάψω.
    Ειρήνη θα μπορούσα να σου μιλάω ώρες για το απογοητευτικό θέμα των γιορτών στο νηπιαγωγείο. Διάβασε την ανάρτηση της Μυρτώς, αξίζει.
    Καλή επιτυχία με τη δική σας Φρικαντέλα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ειρήνη μου, μια λεπτομέρεια σημαντική: φέτος οι γονείς δεν ξέρουν τίποτε από ό,τι θα κάνουμε.

      Διαγραφή
  4. ΣΥΜΦΩΝΩ ΑΠΟΛΥΤΩΣ ΜΑΡΙΑ!!!!
    ΚΑΠΩΣ ΕΤΣΙ ΣΕ ΠΙΟ ΧΑΛΑΡΟΥΣ ΡΥΘΜΟΥΣ ΠΡΟΣΠΑΘΗΣΑ ΝΑ ΚΟΙΝΗΘΩ ΜΕ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ. ΠΑΙΞΑΜΕ ΤΟ ΠΑΡΑΜΥΘΙ ΣΤΗΝ ΤΑΞΗ , ΦΤΙΑΞΑΜΕ ΜΑΖΙ ΤΑ ΛΟΓΑΚΙΑ , ΤΑ ΣΚΗΝΙΚΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΑ , ΒΡΗΚΑΜΕ ΚΑΙ ΔΙΑΛΕΞΑΜΕ ΜΟΥΣΙΚΗ. ΚΑΙ ΠΡΟΠΑΝΤΩΣ ΔΕΝ ΕΧΟΥΜΕ ΑΓΧΩΘΕΙ ΚΑΘΟΛΟΥ!!!!ΓΙΑΤΙ ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ ΓΙΟΡΤΗ ΓΙΑ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΚΑΙ ΟΧΙ ΕΝΑΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ. ΚΙ ΕΜΕΙΣ ΔΕΝ ΔΩΣΑΜΕ ΠΟΙΗΜΑΤΑ . ΟΤΙ ΜΑΘΑΜΕ ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΥΤΟΣΧΕΔΙΑΣΜΟ ΜΕ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ !!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. ΣΥΜΦΩΝΩ ΚΙΚΗ! Η ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΚΙΝΗΣΗ! ΜΠΡΑΒΟ ΣΑΣ!

    ΧΘΕΣ ΕΙΛΙΚΡΙΝΑ ΘΥΜΩΣΑ ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ ΜΕ ΜΙΑ ΜΑΜΑ ΠΟΥ ΤΟΣΟ ΚΑΙΡΟ ΔΕΝ ΕΦΕΡΝΕ ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΤΗΣ ΣΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΚΙ ΟΤΑΝ ΤΗΣ ΤΗΛΕΦΩΝΗΣΑ ΓΙΑ ΝΑ ΜΑΘΩ ΑΝ ΘΑ ΕΙΝΑΙ Η ΜΙΚΡΗ ΣΤΗ ΓΙΟΡΤΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΑ ΟΤΙ ΤΗ ΔΟΥΛΕΥΟΥΜΕ ΣΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ, Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΗΤΑΝ: "Α! ΕΧΕΙ ΠΟΙΗΜΑ! ΚΑΛΑ, ΘΑ ΤΗ ΦΕΡΩ ΑΥΡΙΟ!" ΑΧ! ΑΥΤΑ ΤΑ ΚΑΤΑΡΑΜΕΝΑ "ΠΟΙΗΜΑΤΑ"!!!!!!!!!

    ΜΠΕΣ ΣΤΟ http://pythagoreionip.blogspot.gr/2012/05/blog-post.html ΚΑΙ ΔΕΣ ΠΩΣ ΔΟΥΛΕΨΑΜΕ ΤΟ 2005-2006.
    ΕΙΛΙΚΡΙΝΑ Η ΚΑΛΥΤΕΡΗ "ΓΙΟΡΤΗ" ΠΟΥ ΕΚΑΝΑ ΣΤΗ ΖΩΗ ΜΟΥ! ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΑΝ ΑΥΤΟΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥΣ ΑΛΛΑ ΜΕΤΑ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΑΝ ΚΑΙ ΟΙ ΓΟΝΕΙΣ! ΒΕΒΑΙΑ ΕΧΕΙ ΝΑ ΚΑΝΕΙ ΡΟΛΟ ΚΑΙ ΜΕ ΠΟΙΟΥΣ ΓΟΝΕΙΣ ΣΥΝΕΡΓΑΖΕΣΑΙ.ΠΟΛΥ ΑΝΟΙΧΤΑ ΜΥΑΛΑ!!!

    ΚΑΛΟ ΣΒΚ ΚΑΙ ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

.

.

ΕΤΙΚΕΤΕΣ