Πυθαγόρειο νηπιαγωγείο, οπαδός του ελευθερία, όχι αναρχία.

Μόνο δωρεάν υλικό και παρουσιάσεις, χωρίς εγγραφή. Σχόλια προαιρετικά αλλά επώνυμα! Απαραίτητη η αγάπη για τη διδασκαλία και τους μικρούς-μεγάλους ανθρώπους.

Καλή πλοήγηση!

Συνολικές προβολές σελίδας

15.4.13

ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΕΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ - ΚΛΑΣΜΑΤΑ

Τον τελευταίο καιρό στην πρωϊνή μας ρουτίνα αντί να παίζουμε με τον κροκόδειλο κάνουμε φανταστικά πάρτι! Στα φανταστικά μας πάρτι  πάντα έχουμε τούρτες που τις μοιράζουμε σε διάφορα μέρη για να φάνε συγκεκριμένοι φίλοι μας και όλο εμφανίζονται διάφοροι λιχούδηδες και μας παίρνουν τα κομμάτια!!! (Άκουσον, άκουσον!) Αναγκαζόμαστε λοιπόν να καταγράφουμε για αρχή σε πόσα κομμάτια έχουμε κόψει την τούρτα και τραβάμε από πάνω μια γραμμή. Ύστερα γράφουμε πάνω από τη γραμμή πόσα δικαιούται ο καθένας. Π.χ. 1/3. Εκεί όμως που χορεύει ο Β. πάει ο Τ. και του παίρνει το κομμάτι και το τρώει! Πόσα έφαγε ο Τ.; 1/3+1/3=2/3.(Τα παιδιά ήδη ξέρουν ότι το κάτω μέρος δεν αλλάζει γιατί είναι τα κομμάτια που κόψαμε την τούρτα, οπότε ασχολούνται μόνο με το πάνω μέρος)
 • Κι επειδή ο φίλος μου ο μπαρμπα-Στάθης έμαθε για τις τούρτες μας (και μια που ετοιμάζει να παντρέψει το γιο του Μήτσο) μας έστειλε τούρτες να δοκιμάσουμε!!! Αρχίσαμε λοιπόν τη μοιρασιά (νήπια - ομαδούλες) ...
 • Ξεκινήσαμε με την τούρτα κεράσι! Κι επειδή είμαι λιχούδα είπα να τη φάω όλη, αλλά εκεί που γύρισα να κοιτάξω ένα πουλί που πέταγε κάποιος μου άρπαξε τη μισή, το 1/2! Του το πήρα πίσω όμως, και έτσι γράψαμε πόση έφαγα τελικά, για να είμαστε σωστοί.
 •  Συνεχίσαμε με την τούρτα λεμόνι που την μοιράσαμε σε τρία άλλα παιδιά. Ο ένας διακαιούχος πήγε για χορό, του φάγανε το κομμάτι! Πόσα έφαγε ο λιχούδης; 1/3+1/3=2/3. Πόσα έφαγαν και οι δύο δικαιούχοι; 2/3+1/3=3/3. 
 


 •   Τα ίδια ευτράπελα συνέβησαν με την τούρτα βατόμουρο (5/5) και την τούρτα πορτοκάλι (6/6). Στην τελευταία μάλιστα κάποιος πεινασμένος βούτηξε τα 5/6 και ο άλλος έφαγε το 1/6! Μόνο την τούρτα σπανάκι δεν ήθελε κανείς κι έτσι έμεινε άθικτη (8/8).

 
 • Το συγκεκριμένο υλικό  είναι τα πλαστικά κομμάτια που πωλούνται στο εμπόριο και έχουν χαραγμένα επάνω τα κλάσματα.
 • Εγώ όμως βρήκα κάτι φελλένιους δίσκους που βάζουμε τις κατσαρόλες να κρυώσουν, τους έβαψα και τους έκοψα σε διάφορα μέρη όπως εγώ ήθελα. Έδωσα πάλι τις νέες τούρτες στα παιδιά να πειραματιστούν μόνα τους αυτή τη φορά χωρίς καταγραφή. Μέχρι και την τούρτα σπανάκι ήθελαν!

 • Όμως ο μπαρμπα-Στάθης μας έστειλε να δοκιμάσουμε και τη γαμήλια τούρτα, να δούμε πόσους ορόφους μπορούμε να τη φτιάξουμε και να μην πέσει! (τη βρήκα εδώ) 

 •  Στους γάμους επίσης συνηθίζουν να δίνουν και ντόπια γλυκά. ΄Ετσι μας έστειλε τα μουστοκούλουρα με σταφίδες και καραμελίτσες για να τα ξεμπερδέψουμε, το σωστό αριθμό με τη σωστή ποσότητα. (εδώ)
 • Κι επειδή ήξερε ότι φάγαμε πολλά γλυκά είπε να μας στείλει και δύο βιολογικές πορτοκαλιές, που είχαν όμως την εξής ιδιότητα: Και οι δύο μαζί πρέπει να έχουν 5 πορτοκάλια! Κάναμε διάφορους συνδυασμούς.

 • Έπειτα τα παιδιά με ρώτησαν αν είναι ώρα να φάμε. Εγώ πρότεινα να μη φάμε δεκατιανό μετά από τόσες τούρτες-μπισκότα και πορτοκάλια!!! Επειδή είμαστε όμως ελαφρώς λιχούδηδες και πάνω στην ανάπτυξη, τους άφησα να φάνε και το δεκατιανό της μαμάς!... 
 • Περιττό να σας πω ότι τους αρέσει πολύ το θέμα τούρτες-πίτσες και δίκαιη μοιρασιά. Τα κλάσματα λοιπόν τους φαίνονται παιχνίδι. Κι ο λόγος που τους τα κάνω είναι γιατί όταν εγώ τα διδάχθηκα στο δημοτικό μου άφησαν την ανάμνηση των κινέζικων. Κι ακόμη αυτή διατηρώ (αν εξαιρέσουμε τις τούρτες!!!!). 
 • Άλλες δραστηριότητες με το φίλο μου το μπαρμπα-Στάθη: 1, 2, 3.
 

4 σχόλια:

 1. ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΗ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ ΤΩΝ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΩΝ ΜΑΡΙΑ ! ΜΠΡΑΒΟ!!11

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Καταφέρνεις και κάνεις τα δύσκολα...εύκολα. Μαγική ανάρτηση Μαρία μου. Συγχαρητήρια.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Τα ευχαριστιόμαστε πολύ! Κι είναι σημαντικό να μένει στα παιδιά μια ευχάριστη ανάμνηση από τα μαθηματικά! Ελπίζω να τη θυμούνται και στο δημοτικό! Ευχαριστώ κορίτσια! Καλημέρα!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. ανώτερα μαθηματικά .......σε απλό λόγο !!!!
  μπράβο Μαρία !!!

  ΑπάντησηΔιαγραφή

.

.

ΕΤΙΚΕΤΕΣ