Πυθαγόρειο νηπιαγωγείο, οπαδός του ελευθερία, όχι αναρχία.

Μόνο δωρεάν υλικό και παρουσιάσεις, χωρίς εγγραφή. Σχόλια προαιρετικά αλλά επώνυμα! Απαραίτητη η αγάπη για τη διδασκαλία και τους μικρούς-μεγάλους ανθρώπους.

Καλή πλοήγηση!

Συνολικές προβολές σελίδας

24.10.13

1. Ο ΠΟΛΕΜΟΣ ΣΤΗΝ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΑ 2. ΒΟΜΒΑΡΔΙΣΜΟΣ ΠΥΘΑΓΟΡΕΙΟΥ

Με αφορμή την 28η Οκτωβρίου είπαμε να αναφερθούμε εν συντομία και στον στρατό, τα όπλα και τις πολεμικές μηχανές (εφευρέσεις) της αρχαιότητας.
Αφού μιλήσαμε λίγο για τις στολές και τα όπλα που χρησιμοποιούσαν οι στρατιώτες, θέλησα να δώσω έμφαση στις πολεμικές μηχανές. Αυτό διότι είχαμε την τύχη, φέτος το καλοκαίρι, να φιλοξενήσουμε στο Μαραθόκαμπο της Σάμου την κινητή έκθεση του Μουσείου Αρχαίας ελληνικής τεχνολογίας, του κυρίου Κοτσανά, με έδρα το Κατάκολο του Πύργου Ηλείας.
Κάποια παιδιά είχαν επισκεφθεί την έκθεση, ώστε μου ήταν πολύ πιο εύκολο να αναφερθούμε στις πολιορκητικές μηχανές  που είχαν δει.



                                       




Μιλήσαμε και για τους βομβαρδισμούς που έγιναν στη Σάμο και στο Πυθαγόρειο πιο συγκεκριμένα. Σύμφωνα με μαρτυρία του Ευρυβιάδη Δημητριάδη (πηγή: Σάμος πατρίδα μου, τεύχος 2, σελ 55) στις 17-11-1943 γερμανικά αεροπλάνα βομβάρδισαν το Βαθύ και το Τηγάνι (Πυθαγόρειο). Σύμφωνα με συνέντευξη που πήρε νήπιο από τον 90χρονο παππού του, μάθαμε ότι οι περισσότεροι τηγανιώτες σώθηκαν επειδή κρύφτηκαν στην Παναγία τη Σπηλιανή.








Από την ίδια συνέντευξη τους έκανε εντύπωση πως ξέθαβαν τους ψόφιους γαϊδάρους για να τους φάνε, επειδή πεινούσαν.










6 σχόλια:

  1. ωωωω...τι διαβάζω Μαρία μου.....φιλοξενούσατε στον τόπο σας την έκθεση αρχαίας ελληνικής τεχνολογίας....ελπίζω να σου άρεσε. εμείς όπως ξέρεις την επισκεπτόμαστε κάθε χρόνο με τα παιδιά.
    και βίντεο από παππού.......μπράβο σας !!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Πολύ ωραία δραστηριότητα!
    Έτσι για να μαθαίνουν την ιστορία του τόπου τους!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ΚΟΡΙΤΣΙΑ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΚΑΙ ΣΥΜΦΩΝΩ ΟΣΟΝ ΑΦΟΡΑ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΤΟΠΟΥ ΤΟΥΣ!
    ΚΑΤΕΡΙΝΑ, ΤΟ ΞΕΡΩ ΟΤΙ ΠΑΤΕ ΚΑΙ ΜΑΛΙΣΤΑ ΖΗΛΕΥΑ ΑΦΑΝΤΑΣΤΑ ΓΙΑΤΙ ΜΟΥ ΑΡΕΣΕ ΤΡΟΜΕΡΑ ΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ! ΟΤΑΝ ΛΟΙΠΟΝ ΗΡΘΕ ΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΕΔΩ, ΚΑΤΑΛΑΒΑΙΝΕΙΣ ΤΗ ΧΑΡΑ ΜΟΥ! ΕΙΧΑ ΤΗΝ ΤΥΧΗ ΝΑ ΓΝΩΡΙΣΩ ΚΑΙ ΤΟΝ ΙΔΙΟ ΤΟΝ ΙΔΡΥΤΗ ΚΑΙ ΝΑ ΤΑ ΠΟΥΜΕ.
    ΚΑΙ ΜΗΝ ΞΕΧΝΑΣ, ΦΕΤΟΣ ΜΕ ΤΟ ΝΗΠΙΟ ΣΤΟ ΚΑΤΑΚΟΛΟ ΕΧΩ ΚΑΙ ΦΙΛΙΚΟΥΣ ΔΕΣΜΟΥΣ! ΕΙΔΕΣ ΜΙΚΡΟΣ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ Ο ΚΟΣΜΟΣ ΤΕΛΙΚΑ; ΦΙΛΙΑ!
    ΚΑΛΟ ΤΡΙΗΜΕΡΟ ΣΕ ΟΛΕΣ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Πολύ ωραία ανάλυση του θέματος. Πραγματικά πρωτότυπη!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

.

.

ΕΤΙΚΕΤΕΣ