Πυθαγόρειο νηπιαγωγείο, οπαδός του ελευθερία, όχι αναρχία.

Μόνο δωρεάν υλικό και παρουσιάσεις, χωρίς εγγραφή. Σχόλια προαιρετικά αλλά επώνυμα! Απαραίτητη η αγάπη για τη διδασκαλία και τους μικρούς-μεγάλους ανθρώπους.

Καλή πλοήγηση!

Συνολικές προβολές σελίδας

16.5.13

ΤΑ ΣΧΗΜΑΤΑ ΚΑΙ Η ΩΡΑΙΑ ΚΟΙΜΩΜΕΝΗ ΜΕΛΠΟΜΕΝΗ

Όταν θέλω να ξεκινήσουμε να ασχολούμαστε με τα σχήματα, μου αρέσει να κάνουμε την εισαγωγή με ένα παιχνίδι, μια "αποστολή" που πρέπει να καταφέρουν όλοι οι πρίγκιπες και οι πριγκίπισσες - ιππότες του βασιλείου του νηπιαγωγείου.
Τους βάζω λοιπόν μια αποστολή: πρέπει να καταφέρουν να ξυπνήσουν την ωραία κοιμωμένη. Πώς; Πρέπει να περάσουν με επιτυχία όλοι μαζί σαν σύνολο τις "σκληρές" δοκιμασίες, να θυμούνται τη μαγική λέξη, να δώσουν φιλάκι στην κοιμωμένη και  να καταγράψουν σε χάρτη την αποστολή τους. Όμως πρέπει όλοι να τα καταφέρουν αλλιώς δε θα λυθούν τα μάγια!

Να η εικόνα της αποστολής:
  • Πρέπει ο/η κάθε ιππότης να διασχίσει το γεφύρι της ΕΥΘΕΙΑΣ ΓΡΑΜΜΗΣ.
  • Ύστερα να περπατήσει πάνω στο πηγάδι του ΚΥΚΛΟΥ δίχως να πέσει μέσα, γιατί θα ξυπνήσει ο δράκος.


  • Κατόπιν πρέπει να διασχίσει προσεχτικά την αιωρούμενη γέφυρα της ΚΑΜΠΥΛΗΣ ΓΡΑΜΜΗΣ, να σκαρφαλώσει στο ψηλό βουνό του ΤΡΙΓΩΝΟΥ και να αγγίξει την κορφή του.
  •  Μετά ακολουθώντας την οδό της ΕΥΘΕΙΑΣ ΓΡΑΜΜΗΣ, καλείται να περπατήσει γύρω από το κάστρο της ωραίας κοιμωμένης και να ψιθυρίσει τη μαγική λέξη που πήρε μαζί του στο ταξίδι: ΟΡΘΟΓΩΝΙΟ ΠΑΡΑΛΛΗΛΟΓΡΑΜΜΟ.
  • Της δίνει κι ένα φιλάκι στο μάγουλο, μην ξεχνιόμαστε!

  •  Αφού όλοι περάσουν το πρώτο μέρος, καλούνται να φτιάξουν το μυστικό χάρτη της διαδρομής για το κάστρο της κοιμωμένης.


  •  Όσο έφτιαχναν τους χάρτες, ξύπνησε και η πριγκίπισσα Μελπομένη!!! (η συγκεκριμένη κούκλα έχει δύο πρόσωπα και την εμφανίζω μόνο όταν κάνω τα σχήματα, οπότε δεν ξέρουν το "μυστικό" της και ξετρελαίνονται με αυτό το μαγικό!)

  • Ανοίξαμε το μικρό κουτί που κρατούσε στην αγκαλιά της (για την ακρίβεια τα κουτιά το ένα μέσα στο άλλο) μέχρι που βρήκαμε το στρείδι με το μαργαριτάρι και της το προσφέραμε.

  •  Για ανταμοιβή που τη σώσαμε μας έδωσε ένα μικρό σεντούκι θησαυρού. "Φοβόμουν" να το ανοίξω μην "πεταχτεί" τίποτε από μέσα και γι' αυτό ζήτησα από έναν γενναίο να το ανοίξει! Κι ο τυχερός τι πέτυχε; 


  •  Ο γενναίος (δεν φαίνεται καλά στην φωτογραφία) κέρδισε ένα δαχτυλίδι για να παντρευτεί τη Μελπομένη!


  • Δεν του πολυάρεσε η ιδέα και έτσι βρέθηκε αμέσως άλλος υποψήφιος!  Εδώ η Μελπομένη στο θρόνο της.

  •  Όμως το σεντούκι έκρυβε κι άλλο κουτί! Και κουτί στο κουτί φτιάξαμε έναν πύργο (σειραθετήσεις). Στο τελευταίο μικροσκοπικό κουτάκι κρύβονταν μαργαριτάρια (πέρλες του εμπορίου) για όλους τους γενναίους της αποστολής! Κι έζησαν αυτοί καλά και η Μελπομένη με τον Α. καλύτερα!


  •  Είναι πολύ βασικό να ξεχωρίσουν τα παιδιά τα στέρεα (αυτά που μπορώ να κρατήσω) από τα επίπεδα σχήματα (το αποτύπωμα των στέρεων). Έτσι μετά το διάλειμμα ψάξαμε μέσα στην τάξη αλλά και στην καθημερινότητά μας για στέρεα σχήματα. Τα πιάσαμε, είδαμε αν μετακινούνται, μετρήσαμε γωνίες κ.λ.π.

  • Κάναμε το πείραμα και διαπιστώσαμε τι αποτύπωμα επίπεδο αφήνουν κάποια στέρεα σχήματα.
  
  •  Ζήτησα από τα παιδιά να συνεχίσουν την έρευνα για στέρεα σχήματα και στο σπίτι, και να φέρουν την επομένη τα αποτελέσματα.


10 σχόλια:

  1. ωωωωωωωωωωωω!!!!!!!!!!!!!!!!! καταπληκτικα!!!!!!! μεσα απο δρακους και εμποδια οι πριγκηπες και οι πριγκηπισσες σου έμαθαν τοσο πολλά!!!!!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ιστοριες με δράκους -κάστρα-βασιλιάδες- ιππότες.......και"παραμυθένια" σχήματα !!!
    ξετρελάθηκε η τρελοζουζούνα.....χαχαχαχχαχα!!!!
    φιλάκια !!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Αχ πολύ μου άρεσε αυτό το παιχνίδι! Μπράβο βρε Μαρία!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Άλλη μία καταπληκτική προσέγγιση, Μαρία. Μπράβο σε όλους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Καταρχάς να ζήσουν τα παιδιά... μετά από τόσο αγώνα ο γαμπρός αξίζει πολλά μπράβο... Πιο πολλά ΜΠΡΑΒΟ αξίζεις εσύ φιλενάδα για την καταπληκτική βιωματική προσέγγιση των σχημάτων... Μαθαίνουν παίζοντας τα πουλάκια μου... Μπράβο!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Με το ξεκίνημα τους "έριξες" στα βαθιά!!! Έξυπνος τρόπος προσέγγισης όχι μόνο για σχήματα αλλά και ιδέα για να φτιάχνουν χάρτες. Μπράβο!!! Μαρία

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Το καταευχαριστηθήκαμε ομολογουμένως! Αποκαταστήσαμε και τη Μελπομένη! Τέλεια! Ευχαριστώ κορίτσια! Καλό ΣΒΚ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. ΤΙ ΩΡΑΙΑ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ ΜΑΡΙΑ !!!!!! ΤΑ ΣΧΗΜΑΤΑ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΕΝΑ ΠΑΙΧΝΙΔΟΠΑΡΑΜΥΘΙ !!!!!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Συναδέλφισσα σε συγχαίρω για την προσέγγιση, αλλά και για την παρουσίαση! Είμαι στο τέλος της καριέρας μου και με λύπη θα εγκαταλείψω, γιατί το πνεύμα πρόθυμον, αλλ'......,Χαίρομαι πάντα όμως όταν συναντώ δημιουργικές προσεγγίσεις. Με τρομάζει η ομοιομορφία που μπαίνει στα νηπιαγωγεία με την κακή χρήση του διαδικτύου.Στην πράξη, ξεχνάμε πως η κάθε μια από μας απευθύνεται σε μια διαφορετική ομάδα, διαφορετικής δυναμικής που πηγάζει από τον ίδιο τον τόπο κυρίως και τον μικροπολιτισμό του!
    Δειλά έχουμε κάνει και μεις ένα blog και θα προσπαθήσουμε να μην μαϊμουδίσουμε.θα χαρώ να έχουμε επαφή. Με εκτίμηση Εύη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. ΝΑ' ΣΑΙ ΚΑΛΑ ΕΥΗ ΚΑΙ ΣΕ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΓΙΑ ΤΗ ΣΤΗΡΙΞΗ! ΣΥΜΦΩΝΩ ΜΑΖΙ ΣΟΥ ΚΑΙ ΤΟ ΠΑΛΕΥΩ. ΧΑΙΡΟΜΑΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ. ΘΑ ΨΑΞΩ ΤΟ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ ΣΑΣ! ΚΑΛΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ!

      Διαγραφή

.

.

ΕΤΙΚΕΤΕΣ