Πυθαγόρειο νηπιαγωγείο, οπαδός του ελευθερία, όχι αναρχία.

Μόνο δωρεάν υλικό και παρουσιάσεις, χωρίς εγγραφή. Σχόλια προαιρετικά αλλά επώνυμα! Απαραίτητη η αγάπη για τη διδασκαλία και τους μικρούς-μεγάλους ανθρώπους.

Καλή πλοήγηση!

Συνολικές προβολές σελίδας

21.10.14

28η Οκτωβρίου και ενσυναίσθηση

Με ανησυχεί το γεγονός ότι κάποια από τα παιδιά μου αντιμετωπίζουν τη συζήτηση για την 28η Οκτωβρίου σαν μέρος ενός ηλεκτρονικού παιχνιδιού, όπου ο θάνατος, από όπου και όπως και να προέρχεται, προκαλεί ευχαρίστηση, μία στρεβλή "ηδονή". Σε μεγάλο βαθμό είναι η έλλειψη ενσυναίσθησης της ηλικίας, όμως δεν είναι μόνο αυτό. Είναι ο εθισμός στο θάνατο κάποιου, χωρίς να προκαλείται η παραμικρή αντίδραση. Δεν φταίνε όμως τα παιδιά. Φταίμε εμείς που τα αφήνουμε να βλέπουν ειδήσεις, να παρακολουθούν κάτι ανεπίτρεπτα "παιδικά", να παίζουν κάτι μεγαλειώδους βλακείας παιχνίδια στον υπολογιστή, να μας βλέπουν να μην αντιδρούμε πια στη δυστυχία που υπάρχει γύρω μας, δίπλα μας, κ.ο.κ.
Με όλα αυτά τα παραπάνω κατέληξα ότι φέτος θέλω να δώσω έμφαση στη συναισθηματική συν-κίνηση των παιδιών μου. Θέλω να συν-κινηθούμε ομού σε ένα συναισθηματικό ταξίδι σε εκείνη την εποχή, και όχι τόσο ιστορικό ή κατασκευαστικό (βλέπε χειροτεχνίες). Αρωγός σε αυτή μου την προσπάθεια και πάλι η τέχνη, είτε είναι ζωγραφική (εδώ, εδώ και εδώ) είτε είναι ποίηση (εδώ), είτε είναι μουσική (εδώ), είτε είναι η φωτογραφία (εδώ), συν τα παρακάτω. Στην τρέλα της σημερινής παράλογης εποχής που ζούμε, το μόνο που έχω να αντιτάξω είναι η τέχνη, ελληνική και παγκόσμια.






11 σχόλια:

  1. Πόσο συμφωνώ μαζί σου...!!! Ευχαριστούμε για τα φύλλα εργασίας!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. πολύ ωραία η δουλειά σου,και η ιδέα σου κι εγώ αυτό παρατηρώ δυστυχώς.....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Δεν θα ξεχάσω Μαρία μου ένα ντοκιμαντέρ που παρακολούθησα, όπου από το ελικόπτερο οι στρατιώτες πυροβολούσαν ανθρώπους στο Ιράκ. Μέσα από το στόχαστρο φαινόταν σαν να έπαιζαν απλά ένα ηλεκτρονικό παιχνίδι...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. ποσο δικιο εχεις Μαρία!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. καταπληκτική δουλειά Μαρία μου συγχαρητήρια ,πόσο δίκιο έχεις για τον τρόπο που αντιδρούν τα παιδιά στην ιδέα του πολέμου τους φαίνεται σαν παιχνίδι , μόνο όταν τους έβαλα το βιντεάκι : ο πόλεμος δεν είναι παιχνίδι κατάλαβαν πόσο άσχημο είνια να αγαπούν τα όπλα
    Λία

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Μαρία γεια σου,έχεις απόλυτο δίκιο σ αυτά που λες ,μακάρι να μπορέσουμε έστω και λίγο να ευαισθητοποιήσουμε τα μικρά μας στον ανθρώπινο πόνο ,την δυστυχία και την αδικία που μας περικυκλώνει !!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. ΜΑΡΙΑ ΠΟΛΛΑ ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ!!!ΕΧΕΙΣ ΑΠΟΛΥΤΟ ΔΙΚΙΟ ΚΑΙ ΕΠΙΣΗΣ ΕΝΑΝ ΚΑΤΑΠΛΗΚΤΙΚΟ ΤΡΟΠΟ ΝΑ ΕΚΦΡΑΖΕΙΣ ΚΑΙ ΝΑ ΑΠΟΤΥΠΩΝΕΙΣ ΤΗΝ ΣΚΕΨΗ ΣΟΥ!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Υπέροχη προσέγγιση του θέματος!!!!!!Συγχαρητήρια!!!!!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. ΜΑΡΙΑ ΠΟΣΟ ΜΕ ΕΚΦΡΑΖΟΥΝ ΟΛΑ ΟΣΑ ΕΙΠΕΣ!!!!!!ΟΣΟ ΓΙΑ ΤΗ ΔΟΥΛΕΙΑ ΣΟΥ...ΟΠΩΣ ΠΑΝΤΑ ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΗ!!!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΚΟΡΙΤΣΙΑ! ΧΑΙΡΟΜΑΙ ΠΟΥ ΜΟΙΡΑΖΟΜΑΣΤΕ ΤΟΥΣ ΙΔΙΟΥΣ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟΥΣ ΚΑΙ ΑΝΗΣΥΧΙΕΣ. ΠΑΝΤΩΣ ΜΕ ΟΛΗ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΟΛΟ ΚΑΙ ΚΑΤΙ ΚΑΤΑΦΕΡΑ ΝΟΜΙΖΩ! ΚΑΛΟ ΣΒΚ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

.

.

ΕΤΙΚΕΤΕΣ