Πυθαγόρειο νηπιαγωγείο, οπαδός του ελευθερία, όχι αναρχία.

Μόνο δωρεάν υλικό και παρουσιάσεις, χωρίς εγγραφή. Σχόλια προαιρετικά αλλά επώνυμα! Απαραίτητη η αγάπη για τη διδασκαλία και τους μικρούς-μεγάλους ανθρώπους.

Καλή πλοήγηση!

Συνολικές προβολές σελίδας

20.1.16

Νέα γωνιά γραφής- ανάγνωσης

Καινούρια τάξη - καινούρια γωνιά γραφής-ανάγνωσης. Κάθε φορά εννοείται πως θα αλλάζουν τα διάφορα παιχνίδια. Φέτος εμπλούτισα αρκετά το υλικό μου και σας ανεβάζω τις προτάσεις μου.
Έφτιαξα ένα ντοσιέ με πλαστικοποιημένες διαφάνειες και την ΑΒ. Χρησιμοποίησα τις εικόνες που είχα έτοιμες κομμένες και πλαστικοποιημένες από εδώ. Έβαλα βέλκρο και ζητώ από τα παιδιά να συμπληρώνουν αργά και σταδιακά το βιβλίο με εικόνες ώστε όταν συμπληρωθεί να το δούμε όλοι μαζί.

Σε άλλο ντοσιέ έβαλα διάφορες πλαστικοποιημένες σελίδες προγραφής, γραφής και ΑΒ. Πρόσφατα η καλή μου Τάνια ανέβασε μια πολύ ωραία πρόταση εδώ και τη χρησιμοποίησα. Στην μπροστά σελίδα καλούνται τα μικρά είτε να συμπληρώσουν με καπάκια την ΑΒ ή να πάρουν τα γράμματα από την από πίσω και να τα κολλήσουν ή να συνθέσουν την ΑΒ (πίσω σελίδα).
Πάλι απέξω από το ντοσιέ κόλλησα γράμματα για να μην τα μπερδεύουν με αυτά της γωνιάς των μαθηματικών.
 
Τα παρακάτω είναι δωράκι της καλής μου Αριάδνης εν μέσω "ηλεκτρονικού καφέ" (χα χα, ευχαριστώ Άρι!) Το παρακάτω όπως καταλαβαίνετε το έφτιαξα με παλιό χρωματολόγιο και κάτι αυτοκόλλητα που είχα στο συρτάρι μου για χρόνια και δεν είχα χρησιμοποιήσει. Τα παιδιά μπορούν να αντιστοιχίσουν την εικόνα με τον ήχο, τον ήχο με τον ήχο, ακόμα και την εικόνα με την εικόνα (τα προνήπια).


Πάρα πολύ και καλό υλικό φωνολογικής ενημερότητας όπως το παρακάτω όπου τα παιδιά καλούνται να βάλουν το μανταλάκι στο σωστό αριθμό συλλαβών, το βρήκα εδώ, στης Βασιλικής Μαλέα το ιστολόγιο.
Στο ίδιο βρήκα κάρτες όπου τα παιδιά πρέπει να βάλουν το μανταλάκι στο αρχικό γράμμα.
Με αφορμή μια ανάρτηση της Τάνιας εδώ (σκύλος με συλλαβές) κάπου βρήκα αυτό το λεωφορείο και έκανα την ίδια προσέγγιση με καπάκια. Δηλαδή, το παιδί έχει τη λέξη/εικόνα "αλεπού". Τη χτυπά και βάζει τόσα καπάκια στα παράθυρα όσες και οι συλλαβές. Το σκυλάκι της Τάνιας θα το βάλω αργότερα στη γωνιά.

Το παρακάτω παιχνίδι το είχαμε στη γωνιά των παζλ και μου άρεσε. Τα παιδιά ασχολήθηκαν με αυτό όταν το έβαλα στη γωνιά γραφής-ανάγνωσης.

Καπάκια μεγάλα και μικρά. Να βάλουν το μικρό καπάκι στο μεγάλο καπάκι.
Το παρακάτω το βρήκα στο Στάση Νηπιαγωγείο της Εύης, εδώ.
Το επόμενο το βρήκα στη Στέλλα και το Los Ninos  εδώ.
Οι εσκιμώοι των πο-πα-πι-πε ανήκουν στην Ελένη Μαμανού εδώ.
Βρήκα στο εμπόριο κάτι ξύλινα πλακίδια στα οποία κανονικά κολλάς γράμματα για να τα κάνεις πινακίδες για το δωμάτιο του παιδιού. Πήρα 2 και κιμωλίες και να άλλη δραστηριότητα!

 
Εδώ βρίσκουμε όλοι μαζί κάθε μέρα ένα γράμμα της ΑΒ που έχουμε ή δεν έχουμε στο όνομά μας (εδώ)

Ο φάκελος του ονόματός μου (εδώ). Και εδώ άλλη πρόταση.


Επίσης τα μικρά μου έχουν ξετρελαθεί με το επιτραπέζιο του Χχ της Αριάδνης (εδώ), την οποία θέλω να ευχαριστήσω πολύ που με βοήθησε! ;)

Αργότερα θα εμπλουτίσω τη γωνιά με τα μπουκάλια των λέξεων και των γραμμάτων (εδώ), εύκολες κάρτες φωνολογικής ενημερότητας (εδώ)(εδώ) και πολύ αργότερα τις δυσκολότερες (εδώ).
Συνεχίζεται...

7 σχόλια:

 1. υπέροχο υλικό Μαρία μου!!!ευχαριστούμε πολύ!!!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Τι φοβερό υλικό Μαρία !!ζήλεψα την γωνιά σας !

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Todo viene bien. Tienes muchos materiales para hacer la delicia de los niños.
  Gracias, un besico.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. ΤΙ ΤΕΛΕΙΑ ΠΟΥ ΤΑ ΟΡΓΑΝΩΣΕΣ ΟΛΑ!!!!!!!!!!!!!!
  ΠΕΡΙΜΕΝΩ ΤΟΝ ΕΠΟΜΕΝΟ ΚΑΦΕ ΜΕ ΑΝΥΠΟΜΟΝΗΣΙΑ!
  ΤΙΠΟΤΑ ΣΑΝ ΤΟ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟ ΚΟΥΣ ΚΟΥΣ!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. Σας ευχαριστώ πολύ όλες!!! Φιλιά!!!!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 6. Μαρία μου είσαι φοβερή!!! και πάντα αστείρευτη σε ιδέες! ευχαριστούμε!!!!!!!!!!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 7. απίθανο υλικό και η οργάνωση .... πρώτη !!!!!

  ΑπάντησηΔιαγραφή

.

.

ΕΤΙΚΕΤΕΣ