Πυθαγόρειο νηπιαγωγείο, οπαδός του ελευθερία, όχι αναρχία.

Μόνο δωρεάν υλικό και παρουσιάσεις, χωρίς εγγραφή. Σχόλια προαιρετικά αλλά επώνυμα! Απαραίτητη η αγάπη για τη διδασκαλία και τους μικρούς-μεγάλους ανθρώπους.

Καλή πλοήγηση!

Συνολικές προβολές σελίδας

25.1.14

ΗΦΑΙΣΤΕΙΟ - LAPBOOK

Φέτος για το ηφαίστειο χρησιμοποίησα ένα παιχνίδι του γιου μου για τους σεισμούς και τα ηφαίστεια. Δεν χρησιμοποίησα τα χημικά που είχε στο κουτί αλλά μαγειρική σόδα, μια σταγόνα κόκκινο μελάνι και μπόλικο ξύδι! Το φοβερό είναι ότι έχει και μία μικρή συσκευή που προκαλεί δονήσεις κάτω από τα ηφαίστεια για να καταλάβουν τα παιδιά τις δονήσεις που προκαλούνται κατά την έκρηξη ενός ηφαιστείου. Όπως καταλαβαίνετε κατενθουσιαστήκαμε!





Το κουτί είχε μέσα και ηφαιστειακές πέτρες, τις βάλαμε μέσα στη λίμνη για να δούμε ποιες είναι ελαφρόπετρες και επιπλέουν και ποιες είναι γρανίτης. Επιπλέον είχε μια κατασκευή όπου τα παιδιά μπορούσαν να διαπιστώσουν την ταλάντωση των ψηλών και των χαμηλών κτιρίων.



Αφού κάναμε για το σεισμό βιβλιαράκι, να μην κάνουμε και ένα για τα αγαπημένα μας ηφαίστεια; Το υλικό το κατεβάζετε (στα αγγλικά) δωρεάν από εδώ.


  • Τα παιδιά θα ζωγραφίσουν το εσωτερικό ενός ηφαιστείου
  • θα μπορούν να διαβάσουν και αν θέλουν να αντιγράψουν τις νέες λέξεις με τα μέρη του ηφαιστείου
  • θα κληθούν να βρουν σε ποιο σημείο στο εσωτερικό του ηφαιστείου θα καταγράψουν τη σωστή λέξη
  • θα ζωγραφίσουν ή θα γράψουν λέξεις σχετικές με τον ηφαιστειολόγο
  • θα ζωγραφίσουν ή θα καταγράψουν ελληνικά ηφαίστεια



Δραματοποιήσαμε την έκρηξη του ηφαιστείου (δυστυχώς δεν έχω καφέ φόδρα) και ποιο τραγούδι ακούσαμε; Μα, τη Λάβα,  με την Πρωτοψάλτη!




Σαν ηφαίστειο που ξυπνά, απ΄όνειρο βαθύ...


Χωριστήκαμε σε 2 ομάδες. Η κάθε ομάδα συνεδρίασε πως θα φτιάξει το θέμα της και τι θα βάλει μέσα στο έργο. Στην πρώτη κάνανε ένα ηφαίστειο και τους ηφαιστειολόγους. Ο ένας μαζί με κάτι δέντρα κάηκε.


Στη δεύτερη ομάδα έφτιαξαν ένα τσουνάμι που πλησιάζει ένα χωριό, το οποίο το χτύπησε και σεισμός και ηφαίστειο! Βάλανε κι ένα καράβι που το σηκώνει στον αέρα το κύμα!


Θυμηθήκαμε και το ηφαίστειο Γκούχλου Μπούχλου που είχαμε παίξει με τους υπεύθυνους του Φάρου.



13 σχόλια:

  1. Τι υπέροχα που αποτύπωσαν στο χαρτί το τσουνάμι....Εντυπωσιακό.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Εμένα να σου πω πιο πολύ με ενθουσίασε το ηφαίστειο με τους συνδυασμούς των χρωμάτων και την ένταση στις κινήσεις, όμως και τα δύο είναι πανέμορφα! Καλό ΣΒΚ Τάνια με γεια το εικονίδιο!

      Διαγραφή
  2. Πολύ ωραία τα έργα των παιδιών!!!Το ηφαίστειο τέλειο! αλλα ο ηφαιστειολόγος και τα δέντρα !Φοβερή φαντασία τα μωρά!ΜΠΡΑΒΟ ΣΑΣ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ...τα αχ! των ζωντανών κατάλαβα..!! μας κάνεις και τραγουδάμε Μαράκι!! τέλειες ζωγραφιές τα πιτσιρίκια! αυτά τα βιβλιαράκα είναι ωραία έμπνευση!λες να κλέψω την ιδέα να κάνω ένα για τη μυθολογία χιχι! καλή εβδομάδα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ευχαριστώ Νίνα! Μαράκι σου άφησα στα Αστερολούλουδα μια βοηθητική διεύθυνση για τα βιβλιαράκια που σκέφτεσαι. Κοίταξε το! Καλή εβδομάδα σε όλους!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Μπράβο Μαρία μου! Πάρα πολύ ωραία όλα!!!
    Αλλά πες, πες, μου κόλλησες τον λαπμπουκ-ιό και με βλέπω να αρχίζω κι εγώ μια απ' τα ίδια!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. ΚΙ ΕΓΩ ΦΕΤΟΣ ΚΟΛΛΗΣΑ ΜΕ ΑΥΤΑ! ΒΕΒΑΙΑ ΘΕΛΕΙ ΠΟΛΥ ΔΟΥΛΕΙΑ ΑΝ ΕΧΕΙΣ ΠΟΛΛΑ ΠΑΙΔΙΑ ΑΛΛΑ ΤΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΑΞΙΖΕΙ! ΚΑΛΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑ!

      Διαγραφή
  6. μικρούς καλλιτέχνες έχεις στο σχολείο σου Μαρία !!!!
    το ηφαίστειο .......εντυπωσιακότατο !!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Πολύ ωραίες οι ιδέες σου! Εξαιρετικές δραστηριότητες! Μπράβο! Ευχαριστώ ιδιαίτερα για την ιδέα με το βιβλιαράκι... http://14b2.blogspot.gr/2014/02/blog-post_1262.html

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ευχαριστώ πολύ! Νομίζω πως ειδικά για τις τάξεις του δημοτικού αυτά τα βιβλιαράκια είναι ιδανικά γιατί μπορούν τα παιδιά να κάνουν μεγαλύτερη έρευνα και καταγραφή! Καλή επιτυχία στην προσπάθειά σας!

      Διαγραφή
  8. κωννα μαρκακη12/11/22

    θα μπορουσατε να μας δωσετε τα πατρον για την κατασκευη ?

    ΑπάντησηΔιαγραφή

.

.

ΕΤΙΚΕΤΕΣ