Πυθαγόρειο νηπιαγωγείο, οπαδός του ελευθερία, όχι αναρχία.

Μόνο δωρεάν υλικό και παρουσιάσεις, χωρίς εγγραφή. Σχόλια προαιρετικά αλλά επώνυμα! Απαραίτητη η αγάπη για τη διδασκαλία και τους μικρούς-μεγάλους ανθρώπους.

Καλή πλοήγηση!

Συνολικές προβολές σελίδας

19.11.12

ΕΛΥΤΗΣ - "Ο ΗΛΙΟΣ Ο ΗΛΙΑΤΟΡΑΣ", "ΤΟ ΘΑΛΑΣΣΙΝΟ ΤΡΙΦΥΛΛΙ"


  • Σήμερα ξεκινήσαμε ανάποδα: εμφανίστηκε ο ήλιος ο ηλιάτορας ο πετροπαιχνιδιάτορας και πρότεινε στα παιδιά να παίξουν όλοι μαζί το ομώνυμο ποίημα που έγραψε ο Ελύτης γι' αυτόν, την εποχή της δικτατορίας.
 
  •  Τα παιδιά συμφώνησαν και με τη βοήθεια του ήλιου παίξαμε τους ρόλους (εκτός από τον ήλιο και τους ανέμους, οι γυναίκες και το κορίτσι ντύθηκαν απλά από τη γωνιά της δραματοποίησης όπως ήθελαν).
  • Για να χαλαρώσουμε λίγο είδαμε στον υπολογιστή πίνακες και κολάζ του Ελύτη.
 
  •  Με αφορμή αυτά φτιάξαμε τα δικά μας κολάζ χρησιμοποιώντας παλιές καρτ-ποστάλ.
 
  • Χρησιμοποιώντας πάλι διάφορες εικόνες σχετικές, φτιάξαμε το δικό μας ποίημα, εμπνευσμένοι από τις λέξεις του Οδυσσέα Ελύτη για το "Θαλασσινό τριφύλλι". (Δεν προλάβαμε να το τυπώσουμε ακόμα και να το ζωγραφίσουμε).
 
  •  Ακούσαμε το τραγούδι με τη μουσική του Λίνου Κόκκοτου
  • Το ζωγραφίσαμε όλοι μαζί.
 
  •  Παίξαμε ένα παιχνίδι με το εικονοποιημένο ποίημα. Τα παιδιά τράβαγαν κλειστά καρτελάκια με τις λέξεις που αντιστοιχούσαν στις εικόνες του ποιήματος και καλούνταν να βρουν ποια λέξη τους έτυχε και να την αντιστοιχίσουν στη σωστή εικόνα μέσα στο ποίημα.( Δες στο τέλος φωτογραφίες και φύλλα εργασίας).
  • Τέλος κάναμε το ένα φύλλο εργασίας (ανεβάζω κι αυτά που θα κάνουν αύριο).
Φύλλα εργασίας και φωτογραφίες 
                         

6 σχόλια:

  1. Άλλη μια πρωτότυπη ανάρτηση, με πλούσιο υλικό μεγάλου ενδιαφέροντος. Μπράβο, Μαρία. Νομίζω ότι στον τομέα της διδακτικής προσέγγισης της ποίησης είσαι καταπληκτική.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Σε ευχαριστώ Σουλτάνα για την στήριξη. Είναι η δεύτερη χρονιά που το επιχειρώ και νομίζω πως πηγαίνει ικανοποιητικά. Είμαι ευχαριστημένη με την ανταπόκριση των παιδιών. Καλή σου εβδομάδα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ΣΥΜΦΩΝΩ ΜΕ ΤΗ ΣΟΥΛΤΑΝΑ ΚΑΙ ΕΠΑΥΞΑΝΩ. ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΜΑΘΑΙΝΩ ΠΑΡΑ ΠΟΛΛΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ ΣΟΥ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Χαίρομαι Κική μου. Πιο πολύ όμως χαίρομαι που επικοινωνούμε και ανταλλάσσουμε τις ιδέες μας. Κανείς μας δεν τα ξέρει όλα κι ούτε ποτέ θα τα εφαρμόσει με τον ίδιο τρόπο μέσα στην τάξη. Βλέπω το Α σε εσένα κι εμπνέομαι να κάνω το Β, ο άλλος το Γ κ.ο.κ. Το διαδίκτυο μας δίνει την ευκαιρία να συζητάμε και ας μας χωρίζουν μεγάλες αποστάσεις.
    Χαιρετισμούς λοιπόν εκεί ψηλά, σε σένα και στα μέρη σου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. σίγουρα παίρνουμε και μαθαίνουμε πολλούς και διαφορετικούς τρόπους προσέγγισης.....από τις αναρτήσεις σου!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Να είσαι καλά Κατερίνα! Πραγματικά απολαμβάνω αυτή τη μεγάλη συναδελφική παρέα του διαδικτύου! Καλησπέρα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

.

.

ΕΤΙΚΕΤΕΣ