Πυθαγόρειο νηπιαγωγείο, οπαδός του ελευθερία, όχι αναρχία.

Μόνο δωρεάν υλικό και παρουσιάσεις, χωρίς εγγραφή. Σχόλια προαιρετικά αλλά επώνυμα! Απαραίτητη η αγάπη για τη διδασκαλία και τους μικρούς-μεγάλους ανθρώπους.

Καλή πλοήγηση!

Συνολικές προβολές σελίδας

Τεχνολογική υποστήριξη ΑμεΑ

Τεχνολογική υποστήριξη ΑμεΑ
Τεχνολογική υποστήριξη ΑμεΑ

29.11.13

ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΜΟΥΣΕΙΑΚΗ: ΑΓΓΕΙΑ - ΚΥΚΛΑΔΙΚΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Όλο αυτό τον καιρό εμείς συνεχίσαμε ακάθεκτα να ασχολούμαστε με τα αγγεία και ξεκινήσαμε να ασχολούμαστε με τον κυκλαδικό πολιτισμό ενδελεχώς. Να λοιπόν κάποιες από τις δραστηριότητες που κάναμε.

Πήραμε θραύσματα από αγγεία και τα συνθέσαμε. Ο καθένας ήταν υπεύθυνος και για άλλο χρώμα αγγείο. Έπρεπε λοιπόν αρχικά να βρουν τα σωστά κομμάτια.

Πήραμε απλά αγγεία από φελλό και τα μεταμορφώσαμε σε ο,τι θέλαμε. Μεγάλη επιτυχία είχαν οι αμφορείς και οι οινοχόες.
Πήρα τα σχέδια από ένα εξαιρετικό παιχνίδι που πρότεινε το ιστολόγιο "Σμαράγδια και Ρουμπίνια", τα φωτοτύπησα σε έγχρωμα Α4 και άλλο χρώμα τα σχήματα. Το κάθε παιδί κλήθηκε να συμπληρώσει το αγγείο του με τα σωστά σχήματα.
Το επόμενο διάστημα διάστημα ξεκινήσαμε να μιλάμε για τον κυκλαδικό πολιτισμό. Πριν από αυτό όμως χρειάστηκε λίγο να τα βάλουμε στη σειρά, να φτιάξουμε μια χρονογραμμή για να καταλάβουν λίγο τα παιδιά τη διαφορά των εποχών πριν και μετά το χαλκό. Έτσι αφού συζητήσαμε για την κάθε εποχή και τι χρησιμοποιούσε τις βάλαμε στη σειρά (μέχρι το μυκηναϊκό) και φτιάξαμε έναν πίνακα αναφοράς που να λέει εύκολα όσα καταλάβαμε.
Είχαμε ασχοληθεί παλαιότερα με τα κυκλαδικά ειδώλια επιφανειακά (εδώ) αλλά τώρα εντρυφήσαμε στη λογική τους. Πάρα πολύ με βοήθησε το βιβλίο "Άνθρωπος ή Βιολί;" (εδώ μπορείτε να δείτε κάποιες σελίδες). Το βρήκα εξαιρετικό και βοήθησε πολύ τα παιδιά με απλά λόγια να μπουν στον κόσμο και τη λογική των ειδωλίων, όπου και εστιάζει. 

Όταν  είχα επισκεφθεί το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης βρήκα κάτι μαγνητάκια ειδωλίων που μου άρεσαν. Ζήτησα λοιπόν από τα παιδιά να βάλουν το σωστό όνομα κάτω από το σωστό ειδώλιο.Φτιάξαμε τα δικά μας ειδώλια με λευκή πλαστελίνη.Ζωγραφίσαμε τον εγείροντα πρόποσιν ό,τι χρώμα θέλαμε.Συνεχίζεται...


7 σχόλια:

 1. Πολύ ωραίες οι δραστηριότητες που προτείνεις!!! Και πάντα πρωτότυπες!!! Μπράβο σου!!!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. μμμμμ....χρονογραμμή και αγγεία σε φελλό.....εκλάπησαν..χεεχεχχχεχε!!!
  φιλιά !!!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Μάζευε Κατερινάκι, μάζευε! Μακάρι να κάνεις μουσειακή του χρόνου για να μαζεύω κι εγώ για τα επόμενα χρόνια διότι κάνεις εξαιρετική δουλειά! Φιλιά!

   Διαγραφή

.

.

ΕΤΙΚΕΤΕΣ