Πυθαγόρειο νηπιαγωγείο, οπαδός του ελευθερία, όχι αναρχία.

Μόνο δωρεάν υλικό και παρουσιάσεις, χωρίς εγγραφή. Σχόλια προαιρετικά αλλά επώνυμα! Απαραίτητη η αγάπη για τη διδασκαλία και τους μικρούς-μεγάλους ανθρώπους. Το "Πυθαγόρειο Νηπιαγωγείο" είναι μία ιδέα. Αυτή η ιδέα μπορεί να ανθίσει σε όποιο σχολείο και να βρεθεί!

Καλή πλοήγηση!

Συνολικές προβολές σελίδας

16.12.18

Η Κιμέλ (bee bot) ηφαιστειολόγος


Η  δραστηριότητα είχε να κάνει με τον χάρτη που είχαμε φτιάξει σε προηγούμενη δραστηριότητα, μόνο που πια ο Κέρκης γίνεται ηφαιστειακό όρος και η Κιμέλ ρομπότ σαν το «DANTE» (το ρομπότ που επέτρεψε στον άνθρωπο να μελετήσει για πρώτη φορά από πολύ κοντά τον κρατήρα ενός ενεργού ηφαιστείου). Φτιάχνουμε με ξυλάκια την υποτιθέμενη λάβα και προσπαθούμε να καθοδηγήσουμε την Κιμέλ χωρίς να καεί. Αυτή τη φορά δεν χρησιμοποιήσαμε κάρτες κατεύθυνσης αλλά τα παιδιά έδειχναν και ονομάτιζαν τα βήματα που θα κάνουν.



15.12.18

4η δοκιμασία stem: το ηφαίστειο

Ο κύριος Δεινοσαυρίδης μας ξαναεπισκέπτεται με τις αποστολές και τα πειράματά του. Διαβάζουμε κάποια βιβλία για τα ηφαίστεια και κάνουμε το πείραμα που μας προτείνει ο κ. Δεινοσαυρίδης. Δοκιμάζουμε πως αντιδρά η σόδα με το ξύδι. Ύστερα κάνουμε υποθέσεις για το πότε θα γίνει μεγαλύτερη έκρηξη: με περισσότερο ή λιγότερο ξύδι. Μοιράσαμε τα ηφαίστεια και στα μισά βάλαμε πολύ ξύδι και στα άλλα μισά λίγο και διαπιστώσαμε την πραγματικότητα σε σχέση με την υπόθεσή μας.

 

13.12.18

Stem Δοκιμασία 3η: Η Βαρύτητα

Με αφορμή το διάστημα που δουλέψαμε, μας επισκέφθηκε και πάλι ο κύριος Δεινοσαυρίδης με νέα δοκιμασία και υλικό σχετικό με τη βαρύτητα.

 

Διαβάσαμε το βιβλίο που μας έφερε: «Ζω επειδή υπάρχει η βαρύτητα», δοκιμάσαμε να την αψηφήσουμε πηδώντας στον αέρα και προσπαθώντας μάταια να μείνουμε εκεί κι έπειτα παρατηρήσαμε τα υλικά που μας έφερε και το φυλλάδιο για τη δοκιμασία μας. Κληθήκαμε να υποθέσουμε ποια αντικείμενα θα πέσουν πρώτα. Έπειτα κάναμε τις δοκιμές μας και ζωγραφίσαμε τα αποτελέσματα. Κι επειδή μας άρεσε πολύ η δοκιμασία συνεχίσαμε μετά από μόνοι μας να δοκιμάζουμε διάφορες πτώσεις αντικειμένων.

12.12.18

Χριστουγεννιάτικο παιχνίδι

Ένα παιχνίδι που έφτιαξα και ξετρέλανε τα μικρά φέτος (έχει μπει μόνιμα σε γωνίτσα) είναι το δέντρο από κυβάκια. Το βρήκα δωρεάν και το κατέβασα από εδώ.


8.12.18

Εισαγωγή στη δημιουργία κώδικα στον Η/Υ

Με τα παιδιά μπαίνουμε στο https://studio.code.org/s/course1 (Μέλισσα: Ακολουθία 1 επίπεδο) και μαθαίνουμε σταδιακά να δίνουμε πάρα πολύ απλές εντολές στην μέλισσα να προχωρήσει, να πάρει νέκταρ από ένα λουλούδι και να φτιάξει μέλι.


Στη συγκεκριμένη ακολουθία έπρεπε να δοθούν οι ακόλουθες οδηγίες με τον παρακάτω πηγαίο κώδικα και να καταφέρουν να φτιάξουν μέλι:

6.12.18

Με αφορμή το δέντρο του Πυθαγόρα, 2η Stem δοκιμασία

 Τα παιδιά καλούνται εμπνευσμένα από το δέντρο του Πυθαγόρα που δουλεύουμε μέσα στην τάξη να φτιάξουν ένα δέντρο για να βρει να φάει φύλλα ένας διπλόδοκος. Τα παιδιά δούλεψαν σε δυάδες και είχαν διαφορετικά υλικά σε κάθε ομάδα.





1η ομάδα
    

4.12.18

Stem και κούπα του Πυθαγόρα

Εμφανίζεται στην τάξη μας η μασκότ/κούκλα, ο κύριος Δεινοσαυρίδης με ένα κουτί έκπληξη και μια επιστολή όπου μας ωθεί και μας προτείνει διάφορες αποστολές για να βρούμε τις απαντήσεις και να κερδίσουμε βραβείο ερευνητή/παλαιοντολόγου στο τέλος της χρονιάς.


Η πρώτη μας αποστολή έχει να κάνει με το θέμα της εβδομάδας, το Πυθαγόρειο και τον Πυθαγόρα.


Δοκιμασία 1η: Η κούπα του Πυθαγόρα
Τη βλέπουμε, την περιεργαζόμαστε και κάνουμε την υπόθεση αν θα χυθεί το νερό ή όχι. Σημειώνουμε τις υποθέσεις μας. Πραγματώνουμε το πείραμα και καταγράφουμε την πραγματικότητα.

2.12.18

Δραστηριότητες για βιβλία

Έναρξη δανειστικής και εβδομάδα φιλαναγνωσίας. Ανεβάζω τις φετινές δραστηριότητες που έφτιαξα για μερικά από τα  βιβλία που θα μπουν στη δανειστική (μπορεί να σας φανούν χρήσιμα) και ένα βραβείο φιλαναγνωσίας (εδώ στα αγγλικά δωρεάν) που θα δώσω φέτος. Παλιότερες τέτοιες δραστηριότητες για εκτύπωση εδώ και εδώ.




27.11.18

Η Κιμέλ στο χωριό μας

Τα παιδιά ονοματίζουν προφορικά τα μέρη του συγκεκριμένου χάρτη. Το κάθε παιδί ελεύθερα διαλέγει όποιο μέρος θέλει (π.χ. το Αρχαιολογικό μουσείου Πυθαγορείου, το βουνό Κέρκης, η Γλυφάδα κ.ά.) και προσπαθεί να οδηγήσει την Κιμέλ χωρίς τη βοήθεια των καρτών κατεύθυνσης. Σε αυτή την περίπτωση μπορέσαμε να αξιολογήσουμε το κατά πόσο τα παιδιά έχουν εξασκηθεί στο να χρησιμοποιούν τη ρομποτική μέλισσα και χωρίς τη βοήθεια των καρτών. Μετά από 10 προηγηθείσες σχετικές δραστηριότητες παρατηρήσαμε σημαντική βελτίωση ακόμα και στα προνήπια.
Τις συγκεκριμένες κάρτες μπορείτε να τις κατεβάσετε δωρεάν από εδώ.



19.11.18

Βιογραφία του Πυθαγόρα

Μια που δουλεύουμε για το χωριό μας και το νησί μας, έφτιαξα μια μικρή βιογραφία του Πυθαγόρα από την οποία διάλεξα τα σημαντικότερα σημεία που μπορούσαν να καταλάβουν τα παιδιά.
Οι πληροφορίες αντλήθηκαν από το :https://el.wikipedia.org εδώ.
Πως δουλέψαμε παλαιότερα με τον Πυθαγόρα και τους αριθμούς του εδώ.



12.11.18

Γωνιές ως βραβεία!

Στην αρχή της χρονιάς χρησιμοποιούσα στην τάξη ατομικές καρτέλες επιβράβευσης με ατομικά αυτοκολλητάκια για τον καθένα (ιδέα και υλικό από εδώ). Όταν συμπλήρωνε την κάρτα του έπαιρνε και ένα μολυβάκι. Εδώ και τρία χρόνια χρησιμοποιώ το ομαδικό αυτοκολλητάκι (πληροφορίες εδώ). Εκτός από το ομαδικό αυτοκολλητάκι, αν δεν κατέβει κανενός παιδιού το μανταλάκι, κερδίζουν και από ένα καπάκι/βραβείο στο σακουλάκι του θησαυρού τους (εδώ και εδώ). 
Φέτος λοιπόν που κατάφεραν  να μαζέψουν την πρώτη συμπληρωμένη καρτέλα με τα ομαδικά αυτοκόλλητα, την επόμενη το πρωί τους περίμενε μια έκπληξη. Όλα τα τραπεζάκια είχαν μετατραπεί σε γωνιές με παιχνίδια που θα κερδίζουν να παίζουν στις ελεύθερες δραστηριότητες, μόνο κάθε φορά που συμπληρώνουν την ομαδική κάρτα. 
Ανεβάζω λοιπόν φωτογραφίες από εκείνη τη φορά. Μετά από αυτή τη μέρα τα ομαδικά αυτοκόλλητα συλλέγονται πολύ πιο γρήγορα!!!




5.11.18

Επίσκεψη από τον "Φάρο" και μουσείο συναισθημάτων

Για ακόμη μία χρονιά είχαμε την τιμή και τη χαρά να μας επισκεφθεί αντιπροσωπεία από το Κέντρο Πρόληψης Π.Ε. Σάμου  "Φάρος" και πιο συγκεκριμένα ο κ. Χαράλαμπος Γεννιάς και να διοργανώσει μέσα στην τάξη ένα βιωματικό εργαστήρι για τα συναισθήματα. Τον ευχαριστούμε από καρδιάς για την ανταπόκριση και τη συνεργασία.
Η  συναισθηματοσυνάντηση που κάναμε βασίστηκε στο παραμύθι που έχει  γράψει το επιστημονικό προσωπικό από το Κέντρο Πρόληψης "Αθηνά Υγεία" με τον τίτλο "Συναισθηματοδεινοσαυροπεριπέτ
ειες".  Ιδιαίτερα ευχαριστούμε την κ. Ναταλία Τζοβάρα για την αγαστή συνεργασία άμεση ή έμμεση!

Φέτος ξεκινήσαμε διαφορετικά. Δεν γνωριστήκαμε μεταξύ μας. Αντίθετα, τα μικρά σε δυάδες έμαθαν κάποια πράγματα για το ταίρι τους και μας το παρουσίασαν σαν να είναι εκείνα το ίδιο (ακούω τον άλλον, μαθαίνω πράγματα γι΄αυτόν, ανταλλαγή ρόλων).




3.11.18

Κυκλαδικά ειδώλια και bee bot

Συνεχίζοντας να παίζουμε με τα κυκλαδικά ειδώλια (εδώ προηγούμενες δραστηριότητες) πήραμε τη βοήθεια από την ΚΙΜΕΛ και προσπαθήσουμε να φτάσουμε στον αρπιστή για να ακούσουμε λίγη μουσική, συνδέοντας έτσι το χθες με το σήμερα, την προϊστορία με τη σύγχρονη τεχνολογία. 
Αυτή τη φορά όμως δουλέψαμε λίγο διαφορετικά. Είδαμε και συμφωνήσαμε τη διαδρομή που θέλουμε να κάνουμε και τη σχηματίσαμε πρώτα στο πάτωμα με πιο μεγάλα τετράγωνα. Ύστερα περπατήθηκε αυτή η διαδρομή. Κατόπιν τη λέγαμε φωναχτά και τη στήναμε με μικρότερες κάρτες (ίδιες με τις μεγάλες).  Τέλος η οδηγία ήταν πάντα η ίδια δείχνουμε την κάρτα και πατάμε το κουμπάκι, προσπαθώντας να μην πέσουμε σε πράσινο τετράγωνο.

1.11.18

Κυκλαδικά ειδώλια και συναισθήματα

Με αφορμή το βιβλίο "Ο Νικηφόρος ανακαλύπτει τα συναισθήματα με οδηγό τα κυκλαδικά ειδώλια" ασχοληθήκαμε με τον κυκλαδικό πολιτισμό με διάφορες δραστηριότητες.

Πιο συγκεκριμένα:
Τα παιδιά το πρωί βρήκαν στην παρεούλα ένα σωρό καλούδια με τυλιγμένα με κορδέλα από το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης (είχαμε ήδη επισκεφθεί μέσω προσωπικών φωτογραφιών και βίντεο, το μουσείο όμως τη μόνιμη κυκλαδική έκθεση μπορείτε να τη δείτε σε αυτό το σύνδεσμο: cycladic.gr/page/kikladiki-techni)

Τα ανοίξαμε όλα και τι δε βρήκαμε: βιβλία, αντίγραφα ειδωλίων, σφραγίδες για μελάνι και για πλαστελίνη, παιχνίδια μαθηματικών, στένσιλ για να ζωγραφίσουμε, διαφάνειες για να δούμε, μάσκες για να φτιάξουμε, φυλλάδια και άλλα πολλά.  Ξεκινήσαμε να στήνουμε τη γωνιά της κυκλαδικής τέχνης και να στήνουμε το "Σχολιμουσείο του Πυθαγορείου και μουσείο αφής (όπως το ονόμασαν τα παιδιά) με ειδώλια.

30.10.18

Οι μέρες με το λύκο Ζαχαρία

Με αφορμή μια εξαιρετική ιδέα που είδα εδώ και θέλησα να τη φτιάξω για την τάξη μου έφτιαξα τα παρακάτω φύλλα που μπορούμε να ζωγραφίσουμε  και να στήσουμε τις μέρες του ημερολογίου μας. Τα ανεβάζω γιατί μπορεί να σας φανούν χρήσιμα.



28.10.18

SUBITIZING ΜΕ ΤΟΥΣ ΑΡΙΘΜΟΥΣ 1-6

Παίζοντας με τους αριθμούς δοκιμάσαμε τις γνώσεις μας από το 1-5 για να δούμε αν τους αναγνωρίζουμε οπτικά. Χρησιμοποιήθηκε φύλλο αναγνώρισης των αριθμών 1-5. Πρόκειται για ένα  φύλλο όπου υπήρχαν μπερδεμένοι οι αριθμοί 1-5 αρκετές φορές και τα παιδιά κλήθηκαν να κολλήσουν τη σωστή αυτοκόλλητη χρωματιστή βούλα στον ανάλογο αριθμό. Ενθουσιάστηκαν με τη δραστηριότητα. Τα φύλλα που χρησιμοποίησα εδώ.



Ρίχναμε το μεγάλο αφρώδες ζάρι που έχουμε στην τάξη και αναλόγως με τον αριθμό που φέρνει φτιάχνουμε τις οδηγίες για να στείλουμε την ΚΙΜΕΛ στο σωστό αριθμό. Η στρατηγική είναι να χρησιμοποιήσουμε τις κάρτες κατεύθυνσης ακόμα και να δείχνουμε με το ένα χέρι την κάρτα και με το άλλο να πατάμε τις οδηγίες. Κύριος στόχος ήταν η αποκωδικοποίηση των αριθμών του ζαριού αλλά και η εξάσκηση των παιδιών στη χρήση των καρτών κατεύθυνσης. Αναρτήσεις, υλικό και πληροφορίες για το subitizing εδώ.



23.10.18

Βαν Γκογκ και Κιμέλ

Συνεχίσαμε να ασχολούμαστε με τον Βαν Γκογκ (προηγούμενες δραστηριότητες με κλικ εδώ)
Αφού αναλύσαμε κάποιους πίνακες του Βαν Γκογκ (το δωμάτιό του, τα ηλιοτρόπια και την έναστρη νύχτα) παίξαμε με αυτούς σε μικρές ομάδες. Φτιάξαμε το παζλ της έναστρης νύχτας, βρήκαμε τα κομμάτια που έλειπαν από το δωμάτιό του και σε φύλλο εργασίας βρήκαμε μέσα στον πίνακα κάποια αντικείμενα.

13.10.18

5 αισθήσεις - ΑμΕΑ

Και φέτος είχαμε τη μεγάλη τιμή και χαρά να φιλοξενήσουμε στην τάξη μας την κ. Ελένη Μακρή (προϊσταμένη τιυ ΚΕΔΔΥ Σάμου και εξαίρετη συνάδελφο) και την κ. Ζωζώ Αποστολίδου (ειδική παιδαγωγό), στα πλαίσια της ενασχόλησής μας με τις 5 αισθήσεις και τα άτομα με ειδικές ανάγκες. Τις ευχαριστούμε πολύ για τη συνεργασία και τη ζεστασιά που μας αγκαλιάζουν τα τελευταία χρόνια.

 
 
Αφού λοιπόν έγιναν οι απαραίτητες συστάσεις και συζήτηση, ήρθε η ώρα για δράση!

.

.

ΕΤΙΚΕΤΕΣ